RENGINIŲ KALENDORIUS

RENGINIŲ KATEGORIJOS
RENGINIŲ ARCHYVAS
RENGINIŲ STATISTIKA

Muzikinis knygos „Vandenynas ir Žaliamėlė“ pristatymas

Anykščių L. ir S. Didžiulių viešoji biblioteka
Anykščių L. ir S. Didžiulių viešoji biblioteka ▶
Vyskupo skveras 1, LT-29145 Anykščiai
2019 m. rugsėjo 24 d. - 17:30
Kaina - €
Renginys vyko prieš 1649 d.
   
Nuotraukų: 11
Knyga Lituanistė ir etnomuzikologė Rūta VyšniaRūta Vyšnia
Videoklipų: 0
Videoįrašų nėraVideoįrašų nėraVideoįrašų nėra
Rugsėjo 24 d., antradienį, 17.30 val. Anykščių L. ir S. Didžiulių viešojoje bibliotekoje vyks lituanistės ir etnomuzikologės Rūtos Vyšnios knygos „Vandenynas ir Žaliamėlė“ knygos pristatymas.

Vandenynas ir Žaliamėlė“ tai poetinė, simbolinė, mitologinė sakmė - giesmė, kurią gieda ŽaliamėlėPaukštė, ir kuri tyvuliuoja mūsų pirmapradžiuose vandenyse. Knygoje ataidi intertekstai iš lietuvių ir indoeuropiečių mitologijos, tautosakos, muzikinio folkloro ir susipina su vidinėmis, poetinėmis autorės gijomis.

Knygos pristatymo metu skambės senosios lietuvių liaudies dainos, o Vandenyno ošimą ir Žaliamėlės giesmę palydės muzikinis pritarimas.

Knygą palydintis rūbas:

Seniai jau laukiau tokios giesmės iš giliųjų/aukštųjų kūrybinių versmių – anot Jungo, kai ne pats poetas kuria, bet lyg savaime, Aukščiausiųjų galių valioje, rašosi, – ir mano lūkesčiai išsipildė. Kam ši sakmė – giesmė galėtų būti skirta? Ne tik suaugusiems, manyčiau. Taip norėtųsi, kad ir vaikai skaitytų ar klausytųsi to, kas ne iškart aišku, suprantama, o lyg ir ateina kaip paslaptis, kaip laukimas, vilionė – iš Praamžinųjų gelmių.

Kodėl ir iš kokių pirmapradžių kūrybinių gelmių išsiveržė ir impulsyviai išsiskleidė ši iracionali meilės giesmė - sakmė? Ką ji gali atverti ir kuo užburti/atburti skirtingo amžiaus šiuolaikinius skaitytojus ar klausytojus? Tebūnie tai atrandama individualiai – nardant, sklandant, įsiklausant, įsivaizduojant, įsijaučiant, tylint, apmąstant, pratęsiant šio teksto potekstes – etinės, etninės ir estetinės darnos išsipildymo viltyje. (Vilija Janušauskienė, VDU ŠA literatūros didaktikos dėstytoja)

Autorė prisistato:

Aš esu Rūta Vyšnia. Esu lituanistė ir etnomuzikologė, todėl man brangiausia yra žodis ir muzika. Skambu aš sutartinėmis, giesmėmis, senojo pasaulio melodijomis, o drauge gaudau blyksnius žodžių, semantikos, metaforų gelmės... Audžiu savo kūrybinę pasaulio giją ir noriu tuo pasidalinti su skaitytojais.


Renginys nemokamas. Maloniai kviečiame dalyvauti.
Muzikinis knygos „Vandenynas ir Žaliamėlė“ pristatymas
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai