RENGINIŲ KALENDORIUS

RENGINIŲ KATEGORIJOS
RENGINIŲ ARCHYVAS
RENGINIŲ STATISTIKA

Knygos „Prezidento žvalgas: du gyvenimai“ pristatymas

Anykščių L. ir S. Didžiulių viešoji biblioteka
Anykščių L. ir S. Didžiulių viešoji biblioteka ▶
Vyskupo skveras 1, LT-29145 Anykščiai
2018 m. gegužės 4 d. - 17:00
Kaina - €
Renginys vyko prieš 2190 d.
   
Nuotraukų: 0
Nuotraukų nėraNuotraukų nėraNuotraukų nėra
Videoklipų: 0
Videoįrašų nėraVideoįrašų nėraVideoįrašų nėra
Gegužės 4 d., penktadienį17:00 val. Anykščių L. ir S. Didžiulių viešojoje bibliotekoje knygos „Prezidento žvalgas: du gyvenimai“ pristatymas ir susitikimas su istoriku ir politiku, knygos sudarytoju Arvydu Anušausku.

Lietuvos žvalgybą kūrė žmonės, kurie pirmiausia rūpinosi besikuriančios Lietuvos valstybės interesais ir labai dažnai savo krikštą gaudavo Nepriklausomybės kovų frontuose 1919-1920 metais. Išlikę reti to meto žvalgybos darbuotojų prisiminimai yra ypač vertingi.

Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos išleistoje istoriko ir politiko ARVYDO ANUŠAUSKO knygoje „Prezidento žvalgas: du gyvenimai“ pasakojama apie 1919 m. Lietuvos savanorį ALBINĄ ČIUODERĮ (1898 - 1965). Jis beveik du dešimtmečius tarnavo Lietuvos žvalgyboje ir saugume. Tai buvo tas žmogus, kuris ne tik vadovavo prezidento A.Smetonos apsaugai 1934 - 1940 metais, bet ir pirmąją okupacijos dieną (1940 m. birželio 15 d.) kartu su kitu Lietuvos kariuomenės kūrėju savanoriu pervedė prezidentą per Lieponos upelį į Vokietiją.

Ką per du dešimtmečius patyrė Lietuvos žvalgyboje, kodėl ir kaip atsidūrė Kolumbijoje, pasakoja pats A. Čiuoderis savo prisiminimų dalyje. Knygos sudarytojas A. Anušauskas šią istoriją papildo savo pasakojimu apie lietuvišką saugumą bei A. Čiuoderio tarnybą, kuri aprašyta remiantis ir iki šiol nežinomais A. Čiuoderio užrašais, naujais archyviniais dokumentais. Mėginama atsakyti į klausimus - ką buvusiems žvalgybininkams reiškė Lietuvos valstybės nepriklausomybės praradimas ir kaip pasisuko jų likimai. Knygoje skelbiamos unikalios nuotraukos iš saugumo (žvalgybos) darbuotojų gyvenimo ir lietuvių karo pabėgėlių kelionės į Kolumbiją.
Knygos „Prezidento žvalgas: du gyvenimai“ pristatymas
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai