RENGINIŲ KALENDORIUS

RENGINIŲ KATEGORIJOS
RENGINIŲ ARCHYVAS
RENGINIŲ STATISTIKA

Giedriaus Alkausko paskaita „Muzika ir matematika: kiek tai yra muzikologija, kiek - pati muzika?“

Anykščių L. ir S. Didžiulių viešoji biblioteka
Anykščių L. ir S. Didžiulių viešoji biblioteka ▶
Vyskupo skveras 1, LT-29145 Anykščiai
2017 m. rugpjūčio 9 d. - 17:30
Kaina - €
Renginys vyko prieš 2446 d.
   
Nuotraukų: 37
Renginio akimirkaRenginio akimirkaRenginio akimirka
Videoklipų: 0
Videoįrašų nėraVideoįrašų nėraVideoįrašų nėra
Rugpjūčio 9 d., trečiadienį, 17:30 val. Bibliotekos „Debesyne“ matematiko, kompozitoriaus, fizinių mokslų daktaro Giedriaus Alkausko paskaita „Muzika ir matematika: kiek tai yra muzikologija, kiek - pati muzika?“

Konsonansas ir disonansas - intuityviai jaučiamos muzikinės sąvokos. Ar tai galima paaiškinti matematiškai? Daug kas manė - mokslininkai Galileo, Mersenne, Kepler, Euler, d'Alambert, muzikantai Tartini, Rameau, ir t.t - kad jie tai paaiškino, o dalis jų net teigė, kad tai pirmasis realistiškas aiškinimas, o visi iki tol taip giliai neužgriebė! Vis tik pasirodė, kad pirmąjį teisinga paaiškinimą, paremtą garso matematika, garso fizika, ausies fiziologija ir kognityviniais nervų sistemos mechanizmais, pateikė XIX a. didysis mokslininkas H. von Helmholtz'as.

Kiek tai yra muzikologija, kiek - muzika? Ar preciziniai derinimai girdimi ausiai? Ar tai duoda muzikinę - ne tik teorinę, bet ir emocinę - dimensiją? Ar Chladni raštai yra muzika? Ar standartiniai derinimai nėra kaip greitojo maisto restoranai, kurie tūkstančius skirtingų skonių ir niuansų suveda į keletą nuspėjamų ir dominuojančių sąskambių?

Apie visa tai - paskaitoje.

G. Alkauskas - Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto vyresnysis mokslo darbuotojas ir kompozitorius. Kaip mokslininkas jis yra daugiau nei 20 mokslinių straipsnių autorius bei yra atradęs naują matematikos šaką. Kaip kompozitorius, G.Alkauskas jau yra išleidęs du muzikos albumus, taip pat yra aktyvus vėlyvojo ir postromantizmo populiarintojas.
Giedriaus Alkausko paskaita „Muzika ir matematika: kiek tai yra muzikologija, kiek - pati muzika?“
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai