RENGINIŲ KALENDORIUS

RENGINIŲ KATEGORIJOS
RENGINIŲ ARCHYVAS
RENGINIŲ STATISTIKA

Paskaita „Mefistofelis Vorkutlage - Žmogiškumo iškėlimas ir saugojimas Gulago aplinkoje“

Anykščių L. ir S. Didžiulių viešoji biblioteka
Anykščių L. ir S. Didžiulių viešoji biblioteka ▶
Vyskupo skveras 1, LT-29145 Anykščiai
2017 m. liepos 19 d. - 17:30
Kaina - €
Renginys vyko prieš 2470 d.
   
Nuotraukų: 0
Nuotraukų nėraNuotraukų nėraNuotraukų nėra
Videoklipų: 0
Videoįrašų nėraVideoįrašų nėraVideoįrašų nėra
Liepos 19 d., trečiadienį, 17.30 val. bibliotekos „Debesyne“ vyks paskaita „Mefistofelis Vorkutlage - Žmogiškumo iškėlimas ir saugojimas Gulago aplinkoje“

Dalyvaus vienas žymiausių ir įdomiausių Lietuvos filosofų, kultūros teoretikas, antropologas, prof. dr. Gintautas Mažeikis.


Paskaitoje bus kalbama apie prieštaringą idealų vaidmenį iškeliant ir saugant žmogiškumą Gulago aplinkoje. Gyvi idealai atveria ir įgalina žmogiškumo raidos vertikales, jo auros skaidą. Tačiau, kaip patirti, žinoti, kad tai nėra ideologinės, individualybę triuškinančios kaukės? Gyvuosius idealus prakalbina simboliais, metaforomis ir parabolėmis poetai, dramaturgai , teatro ir kino režisieriai, juos mąsto filosofai ir būtinai atveria jų kaitos ir transformacijų galimybes.

Daugiausiai dėmesio bus skiriama teatro fenomenui ir kai kurių spektaklių interpretacijai Solovkų lageryje, Vorkutos lageriuose bei Badmirio (Holodomor‘o) metu Ukrainoje. Taip pat daug dėmesio bus skiriama Šėtono ir Jobo dramos interpretacijai Solovkuose, Karaliaus Lyro aiškinimui Holodomoro kontekste, Mefistofeliui Vorkultalge, Šėtonui Tengizo Abuladzės filme „Atgaila“ (1985).

Kalbėsime apie tai, ką reiškia turiningai svarstyti negatyviuosius idealus, įgalinančius minties ir pasaulio inversijas, transformacijas. Kodėl Gulago teatrui prisireikė prieštaringų Mefistofelio vaizdų, kodėl teatras tapo pasaulio aiškinimo parabole, didžiąja filosofine figūra?

Profesorius Gintautas Mažeikis savo tyrinėjimus plėtoja filosofijos ir antropologijos paribiuose, todėl kalba ir apie idealus, vertybes, pažinimą, triksterius ir žaidėjus, bet taip pat remiasi socialiniais-kultūriniais tyrinėjimais: ir kitų autorių vykdytais, ir savo asmeniniais lauko tyrimais bei dalyvaujančiu stebėjimu. Tai padeda į diskusijų lauką įtraukti daug gyvenimo dramų, dvasios raidos patirčių, kalbėti apie konkrečių žmonių likimus, gretinti juos su teatro spektakliais, literatūra ir muzika, sieti su idėjų istorija ir politiniais procesais ir, pagaliau, visa tai apibendrinti egzistenciniu filosofiniu žvilgsniu. Šiuo stiliumi yra rašomos jo knygos ir skaitomos paskaitos, vedamos diskusijos ir rašomi populiarūs esė. Žmogiškumo sąlyga ir žmogaus būtis atsiveria plačioje tarpkultūrinių tyrinėjimų perspektyvoje, atsižvelgiant į asmenybės lūžius ir sielos vertikales, tikėjimo trūkius ir tapsmą, sudėtingiausiomis gyvenimo aplinkybėmis ir įvykiuose. Kartais tai primena didžiulį ir daugialinijinį filosofinį draminį romaną, išlaisvinančią kritiką ir savo simpatijos prisipažinimą.

Paskaita organizuojama Ado Diržio iniciatyva.

Maloniai kviečiame dalyvauti!

Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos informacija
Paskaita „Mefistofelis Vorkutlage - Žmogiškumo iškėlimas ir saugojimas Gulago aplinkoje“
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai