RENGINIŲ KALENDORIUS

RENGINIŲ KATEGORIJOS
RENGINIŲ ARCHYVAS
RENGINIŲ STATISTIKA

Parodos „Kurčiųjų meno pasaulis - pamatykime ir susipažinkime" atidarymas

Anykščių L. ir S. Didžiulių viešoji biblioteka
Anykščių L. ir S. Didžiulių viešoji biblioteka ▶
Vyskupo skveras 1, LT-29145 Anykščiai
2017 m. liepos 8 d. - 11:00
Kaina 0 €
Renginys vyko prieš 2484 d.
   
Nuotraukų: 0
Nuotraukų nėraNuotraukų nėraNuotraukų nėra
Videoklipų: 0
Videoįrašų nėraVideoįrašų nėraVideoįrašų nėra
Vilniaus kurčiųjų reabilitacijos centras įgyvendina projektą „Kurčiųjų meno pasaulis – pamatykime ir susipažinkime“.

Kurtieji yra gana uždara kalbinė ir kultūrinė bendruomenė. Kurtumas riboja informacijos prienamumą ir bendravimo galimybes, kurtiesiems daug sunkiau pasauliui „siųsti“ informaciją apie save, kadangi kurčiųjų gimtoji kalba yra gestų kalba, kurią moka nedaugelis. Lietuvių gestų kalbą (LGK) vartoja apie 6000 asmenų – turinčių klausos sutrikimą ir girdinčiųjų (pvz., gimusių kurčiųjų šeimose).

Atkūrus Nepriklausomybę kurtieji įgijo galimybę studijuoti aukštosiose mokyklose, keletas jų baigė Vilniaus dailės akademiją arba tebestudijuoja. Vizualinis menas yra kurtiesiems artimiausia meno sritis, jie dažniausiai pasirenka tapybos, grafikos, keramikos, tekstilės, restauravimo sritis.

Vilniaus kurčiųjų reabilitacijos centras stengiasi supažindinti plačiąją visuomenę su kurčiųjų pasiekimais, tam skirtas ir projektas „Kurčiųjų meno pasaulis – pamatykime ir susipažinkime“. 2016 m. buvo surengtos kurčių dailininkų parodos Ukmergės, Panevėžio, Ignalinos ir Zarasų bibliotekose, o 2017 m. parodos vyks Alytaus, Kėdainių, Klaipėdos, Anykščių, Druskininkų ir Utenos bibliotekose. Bus pristatyti keturių kurčių dailininkų tapybos ir tekstilės darbai.

Šio projekto įgyvendinimas suteiks galimybę plačiajai visuomenei, taip pat ir kurčiųjų bendruomenei, susipažinti su kurčiųjų kultūra ir meno istorija, pabendrauti su kurčiais dailininkais.

Parodos „Kurčiųjų meno pasaulis – pamatykime ir susipažinkime“ atidarymas Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešojoje bibliotekoje vyks 2017 m. liepos 8 d. (šeštadienį), 11 val. Parodos atidarymo metu bus trumpai pristatyta kurčiųjų meno istorija, parodoje dalyvaujantys dailininkai patys papasakos apie save, bus galima užduoti klausimų, pabendrauti. Parodos atidaryme dalyvaus gestų kalbos vertėjas.

Maloniai kviečiame dalyvauti!

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija

Projektą įgyvendina Vilniaus kurčiųjų reabilitacijos centras 
Parodos „Kurčiųjų meno pasaulis - pamatykime ir susipažinkime" atidarymas
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai