ANYKŠČIŲ KULTŪROS DIENORAŠTIS

Kraštiečių šventėje Traupyje – parodos, susitikimai, pristatymai - (2019 08 04)

   
Tautvilis Uža
Tautvilis Uža
Musteikienė Ramunė
Kasmetinėje tradicinėje Oninių šventėje Traupyje šeštadienio popietė prasideda literatūriniais, meniniais renginiais: rengiamos parodos, organizuojami susitikimai su iškiliais kraštiečiais, svečiais.

Šįmet šventės svečiams biblioteka parengė net tris parodas: Viešintų krašto tyrėjo, kraštotyrininko fotografijų parodą „Gimtinė širdyje, fotografijose ir knygose...”, Traupio bendruomenės moterų ir mergaičių dailės plenero darbų ekspoziciją „Mažas pasaulis – didelės svajonės” ir Traupio kultūros namų šokių kolektyvo „Tėkmė” dešimtmečiui skirtą parodą „Tėkmei – 10 metų”.

Renginys prasidėjo svečio iš Panevėžio Tautvilio Užos knygų pristatymu. Tautvilis Uža – kraštotyrininkas, fotografas, visuomenininkas. Jis pasišventęs savo gimtajam Viešintų kraštui ir garsina jį fiksuodamas gimtojo krašto grožį meninėse fotografijose ir leisdamas kraštotyros knygas. Svečias dovanojo bibliotekai ir pristatė visas šešias gimtinei skirtas knygas: „Viešintiškių pražydinta žemė“, „Iš širdies – viešintiškiai“, „Talentingieji viešintiškiai“, „Viešintų mokykla, lyg vakar palikta“, „Viešintų kraštas: kaimai ir žmonės“ ir ką tik pasirodžiusią knygą „Viešintiškių sodybos“. Kalbėdamas apie save, kraštotyrininkas atskleidė, kad visa jo veikla kilo iš meilės gimtajam kraštui, kad jis savo darbais visada suaugęs su Viešintų žeme ir fiksuodamas akimirkas ir istoriją atiduoda duoklę savo kraštui. Pristatydamas parodą, fotografas turėjo ką papasakoti apie kiekvieną sustabdytą akimirką, o klausytojams surengė viktoriną, kurios metu patikrino žinias apie Viešintas. Laimėtojai džiaugėsi gavę dovanų T. Užos knygas.

test

„Užsukusi į Tautvilio Užos knygų pristatymą ir fotografijų ekspoziciją apie Viešintų apylinkes, kasdienybę ir šventes, susimąstau – meilė tėvynei prasideda nuo savos tėviškės, ar Tu būtum toli, ar arti, visada esi ir liksi jos dalis, mažas sraigtelis dideliame mechanizme. Tikriausiai to jausmo vedinai ir pačiai norisi išlikti veiksnia – suorganizuotas mokyklos botanikos sode tapybos pleneras, prisidėjo prie miestelio šventės devynių darbų parodėle „Mažas pasaulis – didelės svajonės“. Bendruomenės mergaitės ir moterys įamžino save spalvinguose portretuose“ – po susitikimo rašė kraštietė Reda Jakubonienė.

test

test

Menininkė Reda – ne mažiau mylinti savo gimtinę ir dalijanti kraštiečiams savo patirtį ir gebėjimus. Jos organizuotas dailės pleneras Traupio botanikos sode suteikė traupietėms daug gerų emocijų, leido išreikšti save ir būti laisvomis spalvose. „Esu dėkinga jums, mielosios, už gautą emociją, už galimybę pažinti per spalvas kiekvieną asmeniškai. Mes dar susitiksime ir kursime vėl, nes gauti ir duoti, reiškia Gyvenimą, – dalijosi mintimis kraštietė R. Jakubonienė.

test
Kiti autoriaus straipsniai Kryptis 
 Autorius: Musteikienė Ramunė
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai