ANYKŠČIŲ KULTŪROS DIENORAŠTIS

Iš Anykščių Lietuvai – sujungianti karališkųjų vargonų muzika - (2019 07 31)

   
Šv. Mato festivalis
Šv. Mato festivalis
VšĮ „Prasmingas garsas“
110 metų sukaktį mininti Anykščių Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčia ruošiasi jau XIX kartą Anykščiuose vyksiančiai tarptautinei vargonų muzikos šventei: visą rugpjūčio mėnesį, kiekvieną šeštadienį, tą pačią 20:00 val. svečiai bus kviečiami pasiklausyti ne tik vargonininkų iš Lietuvos, bet ir svečių iš Latvijos, Lenkijos, Ukrainos bei Jungtinių Amerikos Valstijų atliekamų kūrinių. Be Anykščių Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios Šv. Mato vargonų muzikos festivalis rugpjūčio mėnesį nusikels į kitas, ne tik Anykščių rajone esančias, bažnyčias.

Pasak festivalio organizatoriaus anykštėno Stanislovo Aglinsko, Šv. Mato vargonų muzikos festivalis šiais metais ypatingas ne tik dėl jubiliejų mininčios bažnyčios, bet ir besiplečiančio dalyvių skaičiaus: „Vos prasidėjęs festivalis ir karališko instrumento – vargonų – muzika sujungė Lietuvą ir Lenkiją, Anykščių ir Seinų miestus. Dabar gi festivalio geografija išsiplėtė taip, kad Lietuvą ir Anykščius jungia jau ne tik su kaimyninėmis Europos valstybėmis, bet ir su kitais žemynais, kitomis kultūromis ir skirtingais muzikos stiliais. Būtent tai ir yra Šv. Mato vargonų muzikos festivalio tikslas – didinga vargonų muzika sujungti istoriją, talentą ir žmogų“. Šiais metais, pirmą kartą per visą festivalio gyvavimo istoriją, Anykščiuose planuojama jaunųjų Lenkijos ir Lietuvos vargonininkų meistriškumo stovykla, kurią vainikuos rugpjūčio 4–5 d., 20:00 val., vyksiantys pasirodymai. Stovyklos dalyviai ir pagrindiniuose festivalio koncertuose pasirodysiantys atlikėjai skambins dar 1925 m. Southamptone (Didžioji Britanija) meistrų „James Ivimey“ sukonstruotais ir jau 20 metų Anykščiuose veikiančiais vargonais.

Pirmasis festivalio koncertas – jau rugpjūčio 3 d. Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios skliautuose skambės tarptautinių konkursų laureatės Monos Roždestvenskytės (Lietuva-Vokietija, vargonai) atliekama programa „B-A-C-H“. Rugpjūčio 10 d. festivalio programoje – tarptautinio S. Prokofjevo konkurso laureato iš Ukrainos Stanislav Kalinin (vargonai) koncertas. Rugpjūčio 17 d. Anykščių Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje – atlikėjo iš Jungtinių Amerikos Valstijų Mitchell Miller (vargonai) programa. Rugpjūčio 24 d. Virginijaus Barkausko (Lietuva-JAV, vargonai) ir Roberto Beinario (Lietuva, obojus) koncertas pavadinimu „Muzikiniai dialogai“. Paskutinysis Šv. Mato vargonų muzikos festivalio koncertas – rugpjūčio 31 d. Jame svečiai bus kviečiami pasiklausyti kaimyninės Latvijos atlikėjos Larisos Carjkovos atliekamų kūrinių.

test

Festivalio koncertai taip pat bus organizuojami ir už Anykščių miesto ribų: rugpjūčio 4 d., 14 val., Troškūnų Švč. Trejybės bažnyčioje ir rugpjūčio 11 d., 11 val., Kavarsko Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje – seserų Lolitos Liamo (Lietuva, vargonai) ir Simonos Liamo (Lietuva, sopranas) koncertas. Rugpjūčio 15 d., 18 val., Debeikių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje – Jarūnės Barkauskaitės (Lietuva, vargonai) ir Aušros Liutkutės (Lietuva, sopranas) pasirodymas. Rugpjūčio 16 d., 17 val. Molėtų šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje – Justino Šapolos (Lietuva, vargonai) koncertas.

Šv. Mato vargonų festivalis – Anykščių ir Seinų (Lenkija) bendrystę per vargonų muziką pradėjęs puoselėti renginys. Pirmą kartą 2000 m. besibičiuliuojančiuose miestuose suorganizuoti koncertai per 19 metų išaugo į tarptautinį festivalį, kuriame be atlikėjų iš Lietuvos ir Lenkijos jau spėjo pasirodyti svečiai iš Latvijos, Norvegijos, Ispanijos, kitų Europos ir pasaulio valstybių. Festivalis finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos. Visi festivalio koncertai – nemokami. Daugiau festivalio naujienų ir išsamesnės programos ieškokite www.organfestival.com.
Kiti autoriaus straipsniai Kryptis 
 Autorius: VšĮ „Prasmingas garsas“
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai