ANYKŠČIŲ KULTŪROS DIENORAŠTIS

Naujausia kraštotyrininko Tautvilio Užos knyga - (2019 06 19)

   
Tautvilis Uža
Tautvilis Uža
Berezauskienė Audronė
Mano rankose naujausia – jau šeštoji Anykščių Teresės Mikeliūnaitės kraštotyros draugijos nario Tautvilio Užos knyga „Viešintiškių sodybos“. Džiugu, kad knygos autorius labai atsakingai, kaip privalomąjį egzempliorių, savo leidinį pirmiausia padovanojo Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešosios bibliotekos Krašto dokumentų ir kraštotyros skyriui. Jo pavyzdžiu turėtų sekti visi anykštėnai – knygų autoriai. Pasitaiko atvejų, kad labai pavėluotai, o kartais net po metų, Viešosios bibliotekos darbuotojas pasiekia žinia, kad yra išleista knyga apie Anykščių kraštą, o apie knygos išleidimą niekas nerašė ir darbuotojos nežinojo.

Džiaugiamės kraštotyrininko T. Užos titanišku darbu, kurį atlikti, tikriausiai, galėtų ne kiekvienas. Knygos autoriui darbštumo, užsispyrimo, atkaklumo tikrai netrūksta. Aplankyti ir nufotografuoti beveik visas Viešintų krašto žmonių, tiek gyvenančių Viešintose, tiek išvykusių kitur, sodybas reikėjo nemažai laiko ir didelio užsidegimo. Knygoje teksto yra nedaug, tačiau fotoobjektyvu užfiksuoti vaizdai traukia akį ir tikime, kad praėjus keliems dešimtmečiams knygose esančios viešintiškių namų, jų kiemų ir gėlynų nuotraukos daugeliui sukels gerus prisiminimus, leis palyginti, ar tie vaizdai išliko ar pasikeitė. Knygos autoriaus sodyba taip pat labai išpuoselėta, prižiūrėta.

Kadangi T. Uža yra fotografas, tai nieko nestebina, kad šį kartą daugiau kaip 500 puslapių knygoje Viešintų kraštą kraštotyrininkas įamžino fotoaparatu.

test

Meilė gimtinei atsispindi visose kraštotyrininko knygose – ar tai būtų tekstai, ar tai būtų nuotraukos – visa tai skleidžia pagarbą gimtojo krašto praeičiai, jo grožiui. Per daugiau kaip dešimt metų kraštotyrininko darbai sugulė į savo lėšomis išleistas šešias knygas, kuriose aprašoma gimtojo krašto praeitis. 2008 m. jis išleido pirmąją savo fotografijų knygą „Viešintiškių pražydinta žemė“, 2010 m. pasirodė knyga „Iš širdies – viešintiškiai“, dar po poros metų – „Talentingieji viešintiškiai“ (2012 m.). T. Uža tyrinėjo Viešintų mokyklos praeitį ir surinktą medžiagą sudėjo į knygą „Viešintų mokykla lyg vakar palikta“ (2014 m.). Surinkęs nemažai istorinių faktų ir kraštotyros medžiagos T. Uža 2017 metais išleido knygą „Viešintų kraštas: kaimai ir žmonės“. Ir taip, kas dveji metai – po knygą.

Šeštoji T. Užos knyga „Viešintiškių sodybos“ tarsi pirmosios autoriaus knygos „Viešintiškių pražydinta žemė“ tęsinys. Sveikiname kraštotyrininką T. Užą su nauju leidiniu ir linkime gero kelio pas skaitytojus.

test
Kiti autoriaus straipsniai Kryptis 
 Autorius: Berezauskienė Audronė
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai