ANYKŠČIŲ KULTŪROS DIENORAŠTIS

Mintys po viešnagės Anykščių viešojoje bibliotekoje - (2018 12 12)

   
Knygos sutiktuvės
Knygos sutiktuvės
Savickaitė Dalia
Anykščių rajonas garsėja ne tik savo lankytinais objektais, literatūriniu palikimu ir jo pagrindu įkurtais memorialiniais muziejais, bet ir bibliotekinio darbo kokybe, įvairove, labai jaukia, estetiškai patrauklia biblioteka. Anykščių, beje kaip ir visų kitų Utenos apskrities rajonų, bibliotekos yra renovuotos, modernizuotos, perstatytos, išnaudojant atitinkamos vietovės savitumus pritaikytos šiuolaikiniams reikalavimams. Visagino bibliotekininkai, ieškodami kokybiško bibliotekinio darbo pavyzdžių, pirmiausia nusprendė vykti į Anykščius. Šio miesto viešojoje bibliotekoje dirbanti Lietuvos kraštotyros draugijos pirmininko Liberto Klimkos pavaduotoja Audronė Berezauskienė labai sėkmingai ir kūrybingai plėtoja kraštotyrinį darbą, o jis šiandienos moderniojoje bibliotekoje – vienas iš esminių prasmių. Informacijos rinkimas, sisteminimas, jos pateikimas vartotojams virtualioje erdvėje, esminis veiklos baras šaliai ir pasauliui pristatantis vietovės ypatumus. O juk nuo atitinkamos vietovės patrauklumo priklauso ir investicijos į jį.

Išvyka buvo „priderinta” prie prasmingo, nevienadienio knygos pagerbimui skirto renginių ciklo. Gruodžio 8 d. Visagino viešosios bibliotekos bibliotekininkai, savivaldybėje bibliotekinius reikalus kuruojanti Irena Rokickaitė, Visagino technologijos ir verslo profesinio mokymo centro bibliotekininkė (siūlyta buvo ir švietimo įstaigų bibliotekininkams) išvyko į Anykščių L. ir S. Didžiulių viešąją biblioteką, kurioje tądien buvo pristatytas ilgai lauktas labai vertingas Anykščių kraštą ir jo tyrėjus reprezentuojantis leidinys „Anykščių kraštotyrininkai: biobibliografinis žodynas“ Antroji dalis. Bibliografinė medžiaga (1889–2017)“, kurį parengė profesorius Osvaldas Janonis, Krašto dokumentų ir kraštotyros skyriaus vedėja Audronė Berezauskienė kartu su skyriaus darbuotojomis Ligita Matuliene ir Birute Venteraitiene. Knyga buvo išleista rėmėjų lėšomis. Knygos sudarytojams pavyko pritraukti net keturias dešimtis geranoriškai nusiteikusių ir knygos išleidimui skyrusių finansinę paramą, bičiulių.

test
Dalia Savickaitė sveikina bibliotekos kraštotyrininkes.

Pasidžiaugti nauju kraštotyrininkų darbų bibliografijos sąvadu į bibliotekos salę susirinko gausus būrys anykštėnų ir svečių iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Utenos ir Ignalinos. Sudarytojų vardu knygą pristatė ir renginį vedė Krašto dokumentų ir kraštotyros skyriaus bibliotekininkė Judita Skačkauskienė. Padėkas rėmėjams įteikė VB Krašto dokumentų ir kraštotyros skyriaus vedėja A. Berezauskienė, o jai talkino Anykščių rajono meras Kęstutis Tubis.

test
Knygos sutiktuvių renginio dalyviai.

Įžvalgomis apie naująją knygą ir bibliografinio darbo svarbą dalinosi nemažas būrys kalbėtojų. Atsargos pulkininkas, kraštotyrininkas Gediminas Grina tardamas sudarytojams sveikinimo žodį, prisiminė savo jaunystės metus, kai studijuodamas fiziką ir atlikdamas bandymus su lazeriais, turėdavo ne tik aprašyti atliktus bandymus, bet ir papildyti darbą bibliografiniais įrašais. Vilniaus anykštėnų sambūrio tarybos pirmininkė, UAB „Petro ofsetas“ vadybininkė Regina Smetonaitė džiaugėsi knygos sutiktuvėmis ir sveikindama padovanojo Anykščių viešajai bibliotekai leidinio „Lietuvos nacionalinis atlasas“ trečiąjį tomą bei knygą „Advokato Jauniaus Gumbio kolekcija: Knygose išlikusi praeitis“. Kalbėtoja pažymėjo, kad 777 puslapių (tiek puslapių gaunasi sudėjus abi biobibliografinio žodyno „Anykščių kraštotyrininkai“ dalis) nebūtų buvę, jei ne sudarytojų atkaklumas, užsispyrimas, degimas idėja, meilė savo darbui ir užsibrėžto tikslo siekimas. Anykščių rajono savivaldybės vyriausiasis specialistas, istorikas, kraštotyrininkas Gintaras Vaičiūnas savo kalboje pabrėžė nuorodų, šaltinių svarbą, rengiant informacinius leidinius. Sveikinimo žodį tarė muziejininkas, Anykščių Teresės Mikeliūnaitės kraštotyros draugijos valdybos pirmininkas Tautvydas Kontrimavičius, Anykščių mero pavaduotojas Sigutis Obelevičius, gamtos mokslų daktaras Bronius Šablevičius. Knygos sudarytojų puikiu darbo rezultatu džiaugėsi ir su gėlėmis pasveikino kraštotyrininkas Tautvilis Uža.

Renginio metu buvo atidaryta edukacinių-informacinių plakatų paroda „Anykščiai XIX a. – XX a. pr. knygose“, kurios idėjos autorius prof. O. Janonis. Parodą pristatė B. Venteraitienė.

Renginio metu pianinu muzikinius kūrinius atliko Robertas Čapkevičius, o gitara grojo ir dainavo bardas Algimantas Baronas.

test
Pianinu groja Robertas Čapkevičius.

Anykštėnus bibliotekininkus sveikino Visagino viešosios bibliotekos direktorė Dalia Sargūnienė ir Visagino savivaldybės Kultūros, turizmo, sporto, kalbos kontrolės skyriaus specialistė Irena Rokickaitė. VVB direktorės pavaduotoja Dalia Savickaitė kalbėjo apie tai, kad bibliotekininko, kaip ir gydytojo, profesinė etika reikalauja į visus žmones žiūrėti vienodai, teikti jiems reikalingą pagalbą, esant reikalui neleisti politikams iškraipyti istorijos sau palankiu rakursu, kaupti informaciją apie faktus, kiek palankūs ar nepalankūs jie būtų jų vykdomai politikai, nes nėra blogų ar gerų įvykių – bibliotekininkui įvykiai tik yra arba nėra ir jie visi iki vieno turi būti atspindėti kaupiamoje kraštotyrinėje medžiagoje, bibliografinėje veikloje. Atkreipė dėmesį į tai, kad tokiame plačiame šiandieninės informacijos sraute būtinai reikalingi kelio ženklai, nurodantis kelią į temą, kuri domina, kad žmogus neklaidžiotų, o tai ir yra bibliografinės nuorodos. Prisimindama savo darbo patirtį bibliotekoje ji minėjo, kad jauniems bibliotekininkams, dažniausiai aktualu aktyviai veikti – organizuoti renginius, bendrauti su žmonėmis, o vyresnieji realiai suvokia, kad koncentruota informacija yra bibliografijoje, kad tai bibliotekos darbo esmė, nes nesisteminta leidinių, dokumentų sankaupa yra beveik bevertė.

test
Sveikina Visagino savivaldybės atstovė.

Individualizuotas bendravimas buvo tęsiamas neformalioje aplinkoje, patalpoje gražiai vadinamoje „Debesyno” vardu. Visaginiečiams pavyko sutarti dėl gausybės bendrų renginių, mokymų pravedimo galimybės. VVB bibliografė Janina Černiauskaitė tarp visų šventinių įvykių rado laiko padiskutuoti, susipažinti su tą dieną mus kuruoti paskirta Krašto dokumentų ir kraštotyros skyriaus darbuotoja B. Venteraitiene įvairiausiais kraštotyrinės informacijos kaupimo ir sisteminimo klausimais, aptarti to darbo procesus. Direktorius Romas Kutka, pradėjęs ekskursiją po biblioteką, paprašė tądien koncertavusio R. Čapkevičiaus į pažintinę kelionę palydėti nuostabiai atliekamu „Ave Marija” (ta proga reiktų pažymėti, kad renginių patalpoje yra tam skirtas instrumentas, puiki garso aparatūra ir mobili scena). Vėliau pažindintis su biblioteka padėjo bibliotekininkė B. Venteraitienė. Visaginietės aikčiojo ekskursijos metu ir vėliau visą kelią iki Visagino vis kalbėdamos apie Vaikų literatūros ir edukacijos skyriaus puošybą, periodinių leidinių saugojimą, meno ir muzikos skaityklą, kitas patalpas, sumaniai išspręstą sena ir nauja vienijantį interjerą, orų, solidų, drausminantį spalvų žaismą, įdomiai paslėptą ventiliaciją, liftus, lankytojų daiktų spinteles ir daugybę kitų, dažnai tik bibliotekininkams pastebimų dalykų. Viešėjome labai dėkingu laiku – turėjome progos žavėtis šventinių papuošimų bibliotekoje originalumu, miesto grožybėmis. Vėliau paslaugioji Birutė palydėjo į Angelų muziejų, ir, nors oras buvo nepavydėtinai bjaurus, tik su trimis iš 18 vykusiųjų užsiropštė į bažnyčios apžvalgos bokštą. Lajų taką nutarta aplankyti kitos viešnagės metu.

test
Visaginiečiai bibliotekoje su renginio dalyviais ir organizatoriais.

Ne tik pažintis su leidybine bibliotekos patirtimi, puikiais, paslaugiais, maloniais, kompetentingais bibliotekos darbuotojais tądien praturtino visaginiečius. Supratome ir dar kai ką - keitimaisis patirtimi, kuris sutriko panaikinus apskritis, yra labai reikalingas. Pasauliui gal ir nelabai aktualu pažinti vieną kurį mažą taškelį – jis, dažniausiai, dabar tam tiesiog nebeturi tiek laiko – bet štai jei kurtųsi savitas, paribinis Rytų Aukštaitijos lankytinas regionas su tranzitiniais turistiniais maršrutais, išloštų visi. Tam reikia nedaug – sąlygų darbui, kompetentingų specialistų, gebančių, kaupti, sisteminti, viešinti savivaldybių teritorijų savitumus pristatančią rašytinę ir vaizdinę informaciją, o savivaldybių politikams - noro bendrauti.

test
Visagino bibliotekos ir Anykščių bibliotekos direktoriai.

Visagino viešosios bibliotekos darbuotojai labai dėkoja svetingiesiems anykštėnams ir labai tikisi, kad tai ne paskutinis susitikimas, kad ir jie galės pasikviesti į savo visai kitokį – industrinį miestą miškų apsuptyje, kuriame nėra nuosavų namų...
Kiti autoriaus straipsniai Kryptis 
 Autorius: Savickaitė Dalia
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai