ANYKŠČIŲ KULTŪROS DIENORAŠTIS

Festivalis „Nepatogus kinas“ atkeliauja į Anykščius - (2018 10 17)

   
Nepatogus kinas
Nepatogus kinas
Tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ spalio 24-28 d. atkeliauja į Anykščius. Jau 12-ąjį kartą rengiama festivalio filmų programa, sudaryta reaguojant į Lietuvoje ir visame pasaulyje vykstančius aktualius socialinius, politinius ir aplinkosaugos reiškinius. Tradiciškai žiūrovai kviečiami apsilankyti filmų seansuose paaukojus bent 1 euro centą.

Spalio 24 d. festivalį Anykščių kultūros centre atidarys „Panoramos“ programai priklausantis vokiečių režisierių Hanso Blocko ir Moritzo Riesewiecko filmas „Interneto valytojai“ („The Cleaners“, 2018). Kino juosta pasakoja apie Silicio slėnio kompanijoms dirbančius filipiniečius, kurie „išvalo“ mūsų socialinius tinklus nuo pornografijos ir smurto. Net sudėtingiausi algoritmai negali be žmogaus pagalbos iki galo nustatyti, kas peržengia neleistiną ribą. Kasdien šie interneto „valytojai“ peržiūri tūkstančius vaizdų ir įvertina, kur baigiasi menas ir prasideda ištvirkimas; kur baigiasi naujienų fiksavimas ir prasideda žiaurumo vaizdavimas vardan žiaurumo; galiausiai, kur baigiasi laisvė reikšti savo nuomonę ir prasideda manipuliacija faktais.

test

Konkursinei „Nepatogaus kino“ programai priklausantis vokiečių režisierės Gabrielle Brady filmas „Alkanų dvasių sala“ („Island of the Hungry Ghosts“, 2018) bus rodomas spalio 25 dieną. Indijos vandenyne esančioje Kalėdų saloje kiekvienais metais milijonai sausumoje gyvenančių krabų migruoja veistis iš džiunglių į vandenyną. Šiose džiunglėse Australijos valdžia yra įsteigusi ir griežto režimo pabėgėlių centrą, kuriame tūkstančiai žmonių laukia savo lemties. Vienintelis jų ryšys su išoriniu pasauliu yra psichologė Poh Lin Lee – šio gražaus ir liūdno Gabrielle Brady filmo, kuriame fikcija persipina su realybe, protagonistė.

test

Rekuomenduojamas yra „Panoramos“ programos izraeliečių režisierių Anat Yuta Zuria ir Shira Clara Winther filmas „Priimtinos nuodėmės“ („Conventional Sins“, 2017). Kino juosta pasakoja apie tai, kaip būdamas paauglys Meilechas dienoraštyje fiksavo žydų ultraortodoksų bendruomenėje patirtą pedofilų prievartą. Po daugelio metų jis sugrįžta į seniai paliktas gatves prisiminti to, kas įvyko. Kartu su kitais ultraortodoksų bendruomenėje užaugusiais žmonėmis, neprofesionaliais aktoriais, jis vaidina scenas iš savo dienoraščio. Tačiau ši istorija nėra apie vieną ar du konkrečius momentus, o apie visą juos stebėjusią bendruomenę. Apie visus, kurie žinojo, bet nieko nedarė.

test

Spalio 27 d. bus galima išvysti „Aktyvizmo“ programai priklausančią amerikiečių režisierės Jennifer Brea kino juostą „Be poilsio“ („Unrest“, 2017). „Jaučiausi lyg mirusi, tačiau priversta stebėti toliau besisukantį pasaulį“, – teigė šio filmo režisierė, kuri kaip ir daugelis kitų visame pasaulyje, serga reta chroniško nuovargio liga, kuri ūmai prikausto iš pažiūros visiškai sveikus žmones prie lovos. Kūrėja pasitelkia kamerą kaip priemonę parodyti tai, ką mūsų visuomenė dėl tebevyraujančių stereotipų ir nuostatų dažnai pasirenka tiesiog nematyti. Jos darbas nepriklausomame „Sundance“ JAV kino festivalyje įvertintas specialiu žiuri apdovanojimu.

test

Galiausiai spalio 28 d. festivalį uždarys „Post-propagandos“ programai priklausanti danų režisieriaus Boris B. Bertram kino juosta „Karo kampanija“ („Krigskampagnen“, 2013). Kai kuriose valstybėse 2003-ųjų JAV invazija į Iraką buvo paskelbta neteisėta. Šiame filme narpliojamas Irako karo procesas ir siūlomi būdai, kaip ateityje rengti karines kampanijas ir „parduoti“ jas visuomenei. Tikėjimas politikų sąžiningumu sumenksta, atskleidus slaptus politinius žaidimus, pastūmėjusius karo link. Archyviniai kadrai bei interviu su svarbiausiais asmenimis, priėmusiais sprendimus, atskleidžia, kaip kuriami politiniai mitai ir rašoma istorija.

test

Spalio 24-28 d. festivalis „Nepatogus kinas“ vyks Anykščių kultūros centre. Įėjimas – už auką nuo 1 cento. Visa filmų programa ir bilietai: www.nepatoguskinas.lt

Austė Kaušytė

test
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai