ANYKŠČIŲ KULTŪROS DIENORAŠTIS

Panevėžio anykštėnas – Viešintų bendruomenės Garbės pilietis - (2018 10 11)

   
Tautvilis Uža
Tautvilis Uža
Berezauskienė Audronė
Rugsėjo 30 d. Viešintų miestelio bendruomenės namuose vyko Mykolinių šventė, kurios metu buvo pasveikintas šių metų Anykščių rajono Viešintų bendruomenės Garbės pilietis. Juo tapo Panevėžio anykštėnas, kraštotyrininkas, fotografas, penkių knygų apie Viešintų kraštą autorius Tautvilis Uža.

Garbės piliečio pažymėjimą ir Garbės ženklą T. Užai įteikė Viešintų bendruomenės pirmininkas Vitas Mykolas Zaikauskas. Pagerbti ir pasveikinti nusipelniusio viešintiškio atvyko Anykščių rajono meras Kęstutis Tubis ir Anykščių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Blazarėnas. Tradicinėje Mykolinių šventėje Šv. Mišias bažnyčioje laikė Panevėžio vyskupas Genadijus Linas Vodopjanovas. Renginio metu koncertavo Viešintų kapela „Vingerinė“, Klaipėdos rajono Veiviržėnų kultūros centro, Daukšaičių skyriaus kapela „Ritin dobil“, Marijampolės rajono Kalvarijos kultūros centro, Jungėnų skyriaus kapela „Jugvaila“, veikė tautodailininkų mugė, buvo paruošti bendruomeniniai pietūs.

Priminsime, kad Viešintų bendruomenės nariai balsavimo būdu nuo 2016 m. renka Viešintų kraštui labiausiai nusipelniusį metų žmogų. 2016 m. Anykščių rajono Viešintų bendruomenės Garbės piliečio vardai suteikti net dviems viešintiškiams: ūkininkui, ilgamečiui žemės ūkio vadovui Antanui Abraškevičiui ir gydytojui neurochirurgui Juozui Tvaskui, 2017 m. – bendruomenės pirmininkui Vitui Mykolui Zaikauskui, o šiais metais šis vardas suteiktas Anykščių Teresės Mikeliūnaitės kraštotyros draugijos nariui, kraštotyrininkui T. Užai.

test
Antras iš kairės T. UŽA po Viešintų Garbės piliečio vardo suteikimo, 2018 m.

Sunku net įsivaizduoti, kiek triūso ir energijos bei pasišventimo autorius įdeda į kraštotyros knygų parengimą, tačiau galime patikinti, kad jos visos yra puiki dovana ir skaitytojams, ir tiems, kurie gimė, augo ir vienaip ar kitaip įmynė pėdą Viešintų žemėje bei yra tose knygose įamžinti. Nors jau nemažai laiko kraštietis gyvena Panevėžyje, toli nuo gimtųjų Viešintų, bet šis miestelis, jį supantys kaimai iki šiol jam artimi ir brangūs. Mintimis ir savo darbais kraštotyrininkas visada suaugęs su Viešintų žeme, gimtasis kraštas įamžintas ne tik knygose, bet ir fotografijose. Jau antri metai fotografas keliauja po Anykščių rajono bibliotekas ne tik susitikti su knygų skaitytojais, bet ir pristatydamas savo fotografijų parodą „Gimtinė širdyje, fotografijose ir knygose...“. Meninėse nuotraukose užfiksuoti gimtojo Viešintų krašto vaizdai, įamžintos nepakartojamos gyvosios gamtos vyksmo akimirkos bei lietuviškojo kaimo augalų grožis.

Kunigas, lietuvių prozos klasikas Juozas Tumas- Vaižgantas yra pasakęs: „Kas gražu atsilieps, kas teisinga, nemirs, nors vandenim, kalnais apklotum“. Šis posakis labai tinka apibūdinti Viešintų krašto šviesuolį T. Užą. Tai – žmogus dovana ne tik Viešintų kraštui, bet ir visai Lietuvai.

test
Viešintų bendruomenės Garbės piliečio ženklas

Už ištikimybę savo kraštui ir darbus, kurie yra svarbūs ne tik Anykščiams, bet ir visai Lietuvai kraštotyrininkas T. Uža šiais metais buvo apdovanotas Lietuvos Respublikos Seimo padėka. Taip pat jam įteikta ir Lietuvos kraštotyros draugijos pirmininko Liberto Klimkos padėka už Tėvynės meilės puoselėjimą, taurų darbą tyrinėjant tautos kultūros paveldą, ugdant istorinę atmintį ir tautinę savimonę. Nusipelniusiam savo gimtojo krašto tyrėjui prieš trejus metus už savanorišką kultūros sklaidą Lietuvoje buvo įteiktas Lietuvos Respublikos Seimo įsteigto Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalis „Tarnaukite Lietuvai“ , o už nuopelnus Anykščių krašto kultūrai tais pačiais metais jam buvo paskirta Anykščių Teresės Mikeliūnaitės kultūros premija.

test
Viešintų bendruomenės garbės piliečio pažymėjimas
Kiti autoriaus straipsniai Kryptis 
 Autorius: Berezauskienė Audronė
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
Viešintiškė - 2018 10 19 12:26:25 (IP: 217.9.247.189)
AnonimasVisi Viešintų bendruomenės Garbės piliečiai labai gerbiami ir daug padarę ne tik savo kraštui, bet žinomi ir gerbiami Lietuvoje.Daug jiems geros sveikatos,sėkmės ir energijos.
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai