ANYKŠČIŲ KULTŪROS DIENORAŠTIS

Anykščiuose jaunimas savaitgalį leido kitaip - (2017 10 25)

   
Jurkšaitytė Justina
Šis savaitgalis Anykščių jaunimui buvo kiek kitoks nei įprastai. Užuot pramogavusios, Anykščių Jono Biliūno gimnazijos mokinės, pasitelkusios kūrybiškumą, savo laisvą laiką skyrė problemų analizavimui.

Dalyvaudamos „Socialinio suflerio“ programos mokymuose, kurie vyko spalio 20 – 22 dienomis, jos išskyrė problemas, kurias išsprendus gyvenimas mieste taps kokybiškesnis. Susirinkusios iniciatyvios gimnazistės ne tik užsiėmė protine veikla, bet ir linksmai leido laiką: žaidė žaidimus, piešė, dalyvavo diskusijose, įsikūnijo į tam tikrus vaidmenis.

Sporto salės, prekybos centrų, senjorų globos namų, žaidimų aikštelių vaikams trūkumas jaunosioms moksleivėms pasirodė labai svarbus aspektas, tačiau merginos išskyrė dar ir kitas, jų nuomone, pačias opiausias problemas. Gimnazistės atkreipė dėmesį, kad Anykščiuose yra daug valkataujančių gyvūnų, jaunimui trūksta veiklos, nėra kur neformaliai leisti laisvalaikio bei vadovybė neatsižvelgia į mokinių pasiūlymus. Minėtos problemos, pasak mokymų dalyvių, turi neigiamos įtakos miesto gyvenimui.

test
Fotografijos autorius Justina Jurkšaitytė.

Merginos „Socialinio suflerio“ mokymų metu buvo raginamos ne tik surasti išvardintų problemų sprendimo būdus, bet ir imtis iniciatyvos tuos sprendimus įgyvendinti. Tam buvo sukurti net trys prototipai, kurie atspindėjo geriausią būdą tam tikrai miesto problemai spręsti. Šios gimnazisčių idėjos buvo pristatytos socialiniame „Facebook“ tinklapyje tiesioginės transliacijos metu, kurią stebėjo ir smalsuoliai, ir patyrę ekspertai. Jaunosios mokymų dalyvės ne tik sulaukė gausaus palaikymo, bet ir patarimų, padedančių įgyvendinti idėjas ir pasiekti užsibrėžtą tikslą.

Kad spalio savaitgalis nepraėjo veltui, tikina ir pačios gimnazistės. Štai mokymų dalyvė Monika Gvozdaitė sako: „Mokymų metu išmokau dirbti komandoje, suprasti kitus žmones ir priimti jų nuomonę, nors kartais ji nesutapdavo su mano.“ Merginai pritaria ir jos draugės Greta Prusevičiūtė bei Miglė Gindrėnaitė tvirtindamos, kad  išmoko ne tik reikšti savo nuomonę, bet atsižvelgti ir į kitų išsakytas mintis, ieškoti kompromisų.  O štai Emilija Vanagaitė džiaugėsi, kad turėjo galimybę sudalyvauti „Socialinio suflerio“ programoje: „Šie mokymai padeda žmogui labiau suprasti, kur jis yra ir, ką jis tūrėtų savo gyvenime veikti. Visas tris dienas dirbome komandose ir tai labai padėjo. Iki šiol mes mažai turėjome tokios patirties. Visą laiką skirdavome vien tik sau.“

Milda Lukoševičiūtė, „Socialinio suflerio“ mokymų vadovė, taip pat trykšta optimizmu ir nekantrauja, kada jaunosios dalyvės nuo teorijos pereis prie praktikos. Ji viliasi, kad Anykščių Jono Biliūno gimnazijos moksleivės įgijusios naujų žinių panaudos jas ateityje ir nestigs motyvacijos eiti į priekį bei kurti gražesnį rytojų.

Tekstą rengė: Justina Jurkšaitytė

Daugiau informacijos teikia:

Programos kokybės vadovė
Milda Lukoševičiūtė
milda@social-prompter.lt
+370 646 43973
Kiti autoriaus straipsniai Kryptis 
 Autorius: Jurkšaitytė Justina
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai