ANYKŠČIŲ KULTŪROS DIENORAŠTIS

Aš mėgstu naktį groti kapinikėse - (2017 10 24)

   
Smalskas Žilvinas Pranas
Anykščių kultūros centre visą praėjusią savaitę šurmuliavo profesionalių teatrų nacionalinės dramaturgijos festivalis “Pakeleivingi”. Šį festivalį Anykščių kultūros centras organizuoja jau ketvirtus metus. Tai – reta proga anykštėnams pamatyti naujausius lietuvos teatrų pastatymus. Per septynias dienas buvo parodyti septyni spektakliai suaugusiems ir vienas – vaikams. Komisija, kurios sudėtyje buvau ir aš, rinko geriausią festivalio spektaklį, geriausią aktorių vyrą ir geriausią aktorę moterį. Geriausiu festivalio spektakliu buvo pripažintas Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatymas “Altorių šešėlyje”. Režisierius Ramūnas Kaubrys, libretto autorė Birutė Mar. Už šį šokio spektaklį komisija balsavo vienbalsiai. Žiūrovų simpatijų prizas atiteko keistuolių teatro pastatymui “Edis agregatas, arba nemirštančio optimisto gyvenimas ir mirtis”. Muzika, libretas ir režisūra – Aido Giniočio. Geriausio vyro aktoriaus nominacija skirta Klaipėdos dramos teatro aktoriui Vytautui Anužiui. Jis režisieriaus Jono Vaitkaus spektaklyje “Mergaitė, kurios bijojo dievas” sukūrė net tris vaidmenis: piršlio, generalinio direktoriaus ir vyr. gydytojo. Geriausia moterim aktore pripažinta Elzė Gudavičiūtė. Ji Vido Bareikio režisuotame spektaklyje “Žalgirės” sukūrė krepšinio komandos kapitonės Sandros Fakulinos vaidmenį. Apdovanojimai bus įteikti lapkričio mėnesį Anykščių kultūros centre vyksiančio renginio “Verslo žiburiai” metu.

test

Sukūrė po kelis vaidmenis

Be jau minėto Vytauto Anužio, kuris viename spektaklyje sugebėjo suvaidinti tris skirtingus personažus, po kelis vaidmenis sukūrė ir kiti aktoriai. Pagal Kazio Binkio poemą “Tamošius bekepuris” Cezario grupės spektaklyje, režisuotame Cezario Graužinio dvi jaunos aktorės sukūrė po du vaidmenis. Brigita Arsobaitė vaidino nuotaką ir dėdienę. O Vilma Raubaitė susidorojo su dar didesniu iššūkiu. Ji vaidino Onutę ir Miką dėdę. Merginos sukurtas vyro personažas buvo labai linksmas ir ryškus. Kalbėdamas išraiškingai gestikuliavo rankomis, su kaukaziečiams būdingu temperamentu.

Spektaklio metu scenoje gyvai grojo ir dainavo kompozitorės Ievos Baranauskaitės vadovaujamas ansamblis “Sūtemų raudos”.

Spektaklis – roko koncertas

Gyvai grojo ir dainavo scenoje ir Keistuolių teatro aktoriai. Jų parodytas ne visai spektaklis ir ne visai koncertas pelnė žiūrovų simpatijų prizą. Scenoje trankią muziką papildė dūmai ir šviesos, kaip ir dera roko koncertui. Sptyni aktoriai visi sudainavo po puikią ariją. Po dainų spektaklį nutraukdavo žiūrovų plojimai. Labiausiai žiūrovams įsiminė Aido Giniočio atliekama Edžio agregato arija. Po spektaklio gatvėje jaunimas dainavo šios arijos ištrauką: “Aš mėgstu naktį groti kapinikėse”…

Šokio spektaklis

Geriausiu festivalio spektakliu pripažinto Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatymo “Altorių šešėlyje” demonstravime aktoriai visai nekalbėjo. Be žodžių vykusiame spektaklyje buvo pasirinkta kita, labai įtaigi išraiškos priemonė – šokis. Pasirodo ir šokiu galima labai aiškiai papasakoti istoriją. Žiūrovai libretą suprato be kalbų, nes šokėjai labai profesionaliai atliko savo partijas. Klaipėda garsi savo šokėjais Pasaulio ir Europos čempionais “Žuvėdra” anykštėnus užbūrė. Žiūrovai pasakojo jautę oda bėgiojančius šiurpulius.

Scenoje - krepšinis

Festivalis subūrė labai skirtingų žanrų pastatymus. Nacionalinis Kauno dramos teatras parodė komediją “Žalgirės”. Režisierius Vidas Bareikis pagal Gabrielės Labanauskaitės – Dienos pjesę išmaniai sukonstravo spektaklį. Scena virto krepšinio aikštele, kurioje merginos bumbsėjo kamuolius. Spektaklis nors ir komedija, bet analizuoja rimtus dalykus. Pagrindinė vaidinimo tema – seksualinių mažumų integravimosi visuomenėje problema. Visa tai buvo pateikta išmaniai ir linksmai. Žiūrovai skaniai pasijuokė.

Klasikinis spektaklis

Klasikinį spektaklį, tokį prie kurių esame įpratę parodė Klaipėdos dramos teatras. Jų pastatymas “Mergaitė, kurios bijojo dievas” režisuotas Jono Vaitkaus istoriją pasakojo įprastomis teatro priemonėmis. Gal per mažai buvo išnaudota originali scenografija. Vaidinime buvo ir šokių ir dainų ir kalbų. Kartais atrodė, kad aktorių dialogai per daug ištęsti ir per ilgi. Bet kai pamatėme dar ilgesnį ir mažiau veiksmo turintį spektaklį, supratome, kad buvusiame viskas – saikinga.

Scenoje – prezidento biografija

Kauno miesto kamerinis teatras atvežė dokumentinį spektaklį apie Prezidentą Kazį Grinių. Režisierius Gytis Padegimas. Tris su puse valandos trukęs spektaklis žiūrovams buvo tikras išbandymas. Scenoje buvo labai mažai veiksmo. Aktoriai pasakojo istorinius faktus apie Prezidento gyvenimą. Po pertraukos dalis žiūrovų į salę negrįžo. Vaidinimas pasirodė per daug ištęstas ir nuobodus. Kad ir įdomi istorijos pamoka, bet ji negali tęstis keturias akademines valandas. Klausytojai pavargsta nuo informacijos srauto ir daug ko nebeatsimena. Toks pasakojamasis žanras teatre buvo nuobodus.

Pasakojamasis žanras

Šalia triukšmingų ir energingų festivalio spektaklių buvo dar vienas kitoks, lėtas vaidinimas. Knygos teatras atvežė pagal Jurgos Ivanauskaitės noveles pastatytą spektaklį “Pakalnučių metai”. Spektaklio metu buvo inscenizuotos trys novelės. Žiūrint vaidinimą jautėsi, kad medžiaga sukurta ne scenai. Skaitymui labai gražus tekstas buvo bandomas atpasakoti ir apvaidinti. Supratome pasakotas romantiškas istorijas, bet išraiškos priemonės atrodė skurdokos.

Mados keičiasi

Peržiūrėjus visus festivalyje parodytus spektaklius, galima susidaryti nuomonę apie teatro madas Lietuvoje. Šių metų mada – groti scenoje. Dar vis madinga teatre kinas, dūmai, šokis. Bet pastebimos ir pavojingos tendencijos – trūksta lietuviškų pjesių. Teatrų pastatymuose naudojama medžiaga iš romanų, novelių ir kitos literatūros, neparašytos specialiai scenai. Dar viena mada – kurti po kelis vaidmenis. Aktoriams tai - įdomūs iššūkiai. Bet ar šitaip neskriaudžiamas žiūrovas? Gal taip taupoma? O gal jau Lietuvoje trūksta ne tik pjesių, bet ir aktorių? 
Kiti autoriaus straipsniai Kryptis 
 Autorius: Smalskas Žilvinas Pranas
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai