RENGINIŲ KALENDORIUS

RENGINIŲ KATEGORIJOS
RENGINIŲ ARCHYVAS
RENGINIŲ STATISTIKA

Pianisto Gabrieliaus Aleknos rečitalis „Vytautas Bacevičius ir jo amžininkai“

Anykščių kultūros centras
Anykščių kultūros centras ▶
A. Baranausko a. 2, LT-29132 Anykščiai
2024 m. gegužės 26 d. - 16:00
Kaina - €
Iki renginio liko 7 d.
   
Kompozitoriaus ir pianisto Vytauto Bacevičiaus kūryba ir koncertinė veikla smarkiai pralenkė jo laikmečio lietuvišką muzikos meną.

Bacevičiaus muzikinės kalbos formavimąsi lėmė tuometiniai Vakarų Europos muzikos stiliai, o jo paties kūryba ir koncertinės programos kvietė lygiuotis į geriausią tarptautinį kontekstą.

Bacevičius buvo pirmasis tarptautinį pripažinimą pelnęs lietuvių instrumentinės muzikos atlikėjas, dabar jis laikomas svarbiausia XX a. vidurio lietuvių muzikos asmenybe.

Šioje rečitalio programoje pianistas Gabrielius Alekna sugretins Vytauto Bacevičiaus kūrinius su jiems stilistiškai artima amžininkų kūryba, atskleisdamas įvairius ir kartais netikėtus įtakų ir sąšaukų kontekstus.

Programa:

Claude Debussy Canope Preliudų II sąsiuvinio (1913)

Vytautas BacevičiusMistinė poema (Poème mystique), Op. 6 (1926)

Karol Szymanowski Calypso iš Métopes, Op. 29 (1915)

Vytautas BacevičiusVizija, Op. 30 (1937)

Vytautas Bacevičius Trys momentai : Viltis, Pakylėjimas, Švytėjimas, Op. 41 (1946)

Arnold Schoenberg Šešios mažos pjesės, Op. 19 (1911)

Vytautas Bacevičius Suita Nr. 1, Op. 47 (1949)

Olivier Messiaen Sūnaus žvilgsnis į Sūnų iš Dvidešimt žvilgsnių į kūdikėlį Jėzų

(Regard du Fils sur le Fils, Vingt Regards sur l'Enfant-Jésus) (1944)

Vytautas BacevičiusPoema Nr. 5, Op. 42 (1946)

Tarptautinio Beethoveno pianistų konkurso Vienoje laureatas Gabrielius Alekna yra skambinęs su Vienos radijo simfoniniu, Džuljardo, Bilkento (Ankara, Turkija) simfoniniais orkestrais bei su visais pagrindiniais Lietuvos orkestrais.

Įžymiojo Danielio Barenboimo įvardintas „ypač talentingu pianistu ir muziku”, G. Alekna surengė rečitalius Nacionalinėje galerijoje Vašingtone, Jungtinių Tautų būstinėje Ženevoje, „Carnegie Hall WeillNiujorke, „BösendorferVienoje, Duke universiteto (Šiaurės Karolina), Glenn Gould Studio Toronte salėse. Pianistas skambino festivaliuose „Liszt in VredenburgUtrechte, Hamptonų ir Ridotto (JAV), Vilniaus, Pažaislio, “Gaidos”, “Kristupo vasaros” ir Thomo Manno Lietuvoje.

Reikšminga Gabrieliaus Aleknos kūrybinės veiklos sritis – muzikos įrašai. Tarp jų šiuo metu išsamiausias Vytauto Bacevičiaus solinių ir fortepijonui su orkestru skirtų kūrinių pristatymas, leidžiamas tarptautinių kompanijų „Toccata Classics“ ir „Naxos“, bei pianistui dedikuotas Žibuoklės MartinaitytėsChiaroscuro Trilogy,“ išleistas suomių kompanijos „Ondine.

Vilnietis, baigęs Nacionalinę M. K. Čiurlionio menų mokyklą, studijavęs LMTA (prof. L. Drąsutienės klasėje), nuo 1996 m. tęsė studijas Džuljardo mokykloje Niujorke (prof. J. Lowenthalio kl.). G. Alekna – pirmasis iš lietuvių, į šią garsiąją mokyklą priimtas skiriant visą stipendiją. 2006 m. jis tapo pirmuoju lietuviu, kuriam suteiktas Džuljardo mokyklos muzikos menų daktaro laipsnis.

https://gabrieliusalekna.com

www.amenucentras.lt
Pianisto Gabrieliaus Aleknos rečitalis „Vytautas Bacevičius ir jo amžininkai“
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai