RENGINIŲ KALENDORIUS

RENGINIŲ KATEGORIJOS
RENGINIŲ ARCHYVAS
RENGINIŲ STATISTIKA

Pažintinis patyrimas „Atrask, pamatyk, išgirsk ir pajausk...“ / Nacionalinių žydų patiekalų ir jų gaminimo tradicijų pristatymas

Anykščių menų inkubatorius / Menų studija
Anykščių menų inkubatorius / Menų studija ▶
J. Biliūno g. 53, LT-29110 Anykščiai
2023 m. gruodžio 3 d. - 15:00
Kaina - €
Renginys vyko prieš 148 d.
   
Nuotraukų: 0
Nuotraukų nėraNuotraukų nėraNuotraukų nėra
Videoklipų: 0
Videoįrašų nėraVideoįrašų nėraVideoįrašų nėra
Iki pat XX a. vidurio didelę Anykščių gyventojų dalį sudariusi žydų bendruomenė aktyviai dalyvavo miesto ekonominiame bei kultūriniame gyvenime, išaugino nemažai žymių žmonių. Anykščių miesto raida ir plėtra neįsivaizduojama be žydų. Jų bendruomenė aktyviai prisidėjo prie Anykščių augimo, kultūrinės veiklos. Renginys skirtas pažinti išlikusį materialųjį ir nematerialųjį žydų kultūrinį palikimą, kuris yra sudėtinė Anykščių krašto istorijos ir kultūros dalis.

Gruodžio 3 d. (sekmadienį) kviečiame Jus į pažintinį patyrimą “Atrask, pamatyk, išgirsk ir pajausk..

13:00

Senosios žydų istorijos ir atminties ženklai. Pasivaikščiojimas / ekskursija su Rimantu Vanagu. Ekskursuosime Anykščių senamiesčio gatvelėmis, menančiomis žydų tautybės anykštėnus. Pasivaikščiojimo metu bus galimybė ne tik pamatyti senuosius žydų statinius, išgirsti jų istorijas, bet  išvysti ir ką tik sukurtus skulptoriaus R. Inčirausko  aukštos meninės vertės žydų atminties ženklus.

Susitikimo vieta: A.Baranausko aikštė, Anykščiai

15:00

Nematerialusis žydų kultūros paveldas. Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės nariai edukacinio užsiėmimo metu pristatys nacionalinius žydų patiekalus,  jų gaminimo tradicijas.

2016 m. duris atvėrę bene vienintelė košerinį maistą tiekianti žydiška kavinė Vilniuje.“Beigelių krautuvėlė”. Čia ne tik kepami beigeliai bei legendiniai žydiški patiekalai, čia švenčiamos žydiškos šventės, puoselėjamos tradicijos ir paveldas. Dar sakoma, kad beigelinė yra sinagoga netikintiems. Meilė žydiškam maistui ir gyvenimui suvienijo bendruomenės šeimininkes ir gausų būrį bičiulių. Iki šiol mes kepame, verdame, ragaujame ir mokome visus, kam tik rūpi žydų litvakų virtuvės paslaptys. Kviečiame Anykščių bendruomenę susitikti ir kartu išsikepti beigelius, pasigaminti kultinį beigel lox – beigelį su lašiša, kurio receptas gimė Niujorke. Kol keps skanėstai, “Beigelių krautuvėlės” edukatorė Dovilė Rūkaitė papasakos apie beigelių kultūrą ir kelią iš Lietuvos į Ameriką ir atgal bei pasidalins Lietuvos žydų gyvenimo tradicijomis ir kasdiena. #BeigeliaiJungiaBendruomenes

Vieta:
Anykščių menų inkubatorius, J.Biliūno g.53, Anykščiai

17:00

Klezmer – tradicinės žydų muzikos pristatymas. Koncerto metu muzikinė grupė “Vilne Klezmer Trio” atliks tradicinius žydų tautos muzikos kūrinius. “Vilne Klezmer Trio” – tai meistriškas klezmerių muzikos menui atsidavęs ansamblis, įkvėptas legendinių amerikiečių klezmerių muzikantų, atvykusių iš Ukrainos ir Rytų Europos, tokių kaip Dave’as Tarrasas ir Naftule Brandweinas. Trio muzikantai, kurių muzikinė patirtis įvairi: džiazo, laisvosios improvizacijos, roko, įvairių etninių ir folkloro žanrų, savo užburiantį klezmerių repertuarą papildo Balkanų, Artimųjų Rytų ir Kaukazo melodijomis, taip sukurdami išties unikalią ir įsimintiną muzikinę patirtį kiekvienam klausytojui.

Vieta: Anykščių menų inkubatorius, J.Biliūno g.53, Anykščiai

Registracija: info@menuinkubatorius.lt. Dalyvavimas nemokamas, vietų skaičius ribotas

Projektas, įgyvendinamas pagal Anykščių rajono savivaldybės 20232025 metų strateginio veiklos plano 1 programos „Darnios kurortinės plėtros programa“ priemonę Nr. 1.1.4.02 Kultūros projektų ir kūrybinių iniciatyvų įgyvendinimas, sąrašą. Projektui skiriamas finansavimas iš 2023 m. Anykščių rajono savivaldybės biudžeto.

Projekto tikslas – pristatyti daugialypę Anykščių krašto bendruomenę, siekti pažinti skirtingų tautybių kultūrą, išlikusi materialųjį ir nematerialų paveldą, kuris yra sudėtinė Anykščių krašto istorijos bei kultūros dalis, susieti praeities atminimą su šiandien išlikusiais tos atminties ženklais.
Pažintinis patyrimas „Atrask, pamatyk, išgirsk ir pajausk...“ / Nacionalinių žydų patiekalų ir jų gaminimo tradicijų pristatymas
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai