RENGINIŲ KALENDORIUS

RENGINIŲ KATEGORIJOS
RENGINIŲ ARCHYVAS
RENGINIŲ STATISTIKA

Rašytojo Rimanto Povilo Vanago jubiliejinis vakaras „75 eilutės“

Anykščių koplyčia / Pasaulio anykštėnų kūrybos centras
Anykščių koplyčia / Pasaulio anykštėnų kūrybos centras ▶
Vilniaus g. 36, LT-29145 Anykščiai
2023 m. spalio 10 d. - 17:30
Kaina - €
Renginys vyko prieš 201 d.
   
Nuotraukų: 0
Nuotraukų nėraNuotraukų nėraNuotraukų nėra
Videoklipų: 0
Videoįrašų nėraVideoįrašų nėraVideoįrašų nėra
Vakaro metu bus paminėtas anykštėno prozininko, poeto, publicisto, vertėjo, kraštotyrininko ir visuomenininko Rimanto Povilo Vanago 75-asis jubiliejus.

Jubiliatas dalinsis savo prisiminimais ir įžvalgomis apie jį, kaip rašytoją, auginusias, įkvėpusias asmenybes.

Renginį ves aktorius Remigijus Vilkaitis, koncertuos ansamblis „Ažupietės“.

Vakaro metu Koplyčioje atidaroma Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos parengta nuotraukų, dokumentų ir leidinių paroda „Savo Tėvynę laikyk visu pasauliu“ apie Aukštaitiją šiuo metu garsinančias asmenybes, skirta Aukštaitijos metams.

Renginį organizuoja Pasaulio anykštėnų bendrija, Anykščių menų centras, A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinis muziejus, Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos

Krašto dokumentų ir kraštotyros skyrius.

Rimantas Povilas Vanagas gimė 1948 m. spalio 10 dieną Peslių kaime, Anykščių rajone.

1955–1963 m. mokėsi Anykščių 1-ojoje septynmetėje, aštuonmetėje mokykloje, 1963–1966 m. baigė Anykščių Jono Biliūno vidurinę mokyklą.

1966–1971 m. studijavo Vilniaus universitete, įgijo filologo, lietuvių kalbos ir literatūros dėstytojo išsilavinimą.

1981–1983 m. R. Vanagas buvo Vilniaus jaunųjų rašytojų sekcijos pirmininkas, Lietuvos Taikos gynimo komiteto Jaunimo komisijos pirmininkas. Nuo 1983 m. R. Vanagas yra Lietuvos rašytojų sąjungos narys.

Nuo 1996 m. iki šiol R. Vanagas gyvena, dirba ir kuria Anykščiuose.

Jis parašė per 200 apybraižų jaunimo auklėjimo temomis, interviu su žymiais žmonėmis, išleido poezijos rinkinių, knygų vaikams, esė ir publicistikos rinkinių, apsakymų, novelių.

Rimantas P. Vanagas yra išleidęs daugiau kaip 30 savo kūrybos leidinių, R. Vanagas taip pat sudarė ir išleido anykštėnų fotomenininkų kūrinių albumą „Puokštė Anykščiams“ (2007 m.), parengė tekstus Jono Danausko albumui „Aš, Anykščių šilelis...“ (su Sigučiu Obelevičiumi, 2006 m.) ir Jono Junevičiaus fotoalbumui „Rubikių ežeras. Atspindžiai“ (2022 m.).

Pagal R. Vanago eiles yra sukurta per 20 dainų: kompozitoriaus Benjamino GorbulskioJeigu meile tiki“, „Kauno valsas“, „Neringa“ ir kt., Vytauto Paltanavičiaus "Kelias (Osvencimas)". Jis yra vieno krašto rašytojų kūrybos antologijos „Anykščių glėbyje“ (2017 m.) idėjos autorius.

Jo eilėraščių išversta į latvių, ukrainiečių, rusų, estų, baltarusių, moldavų, kartvelų, armėnų, azerų, kazachų, turkmėnų ir kitas buvusios SSRS respublikų kalbas, taip pat į lenkų, vokiečių, anglų, prancūzų, ispanų, italų ir kitas kalbas, spausdinti tarptautiniuose literatūros žurnaluose, antologijose.

Rašytojo prozos ir publicistikos išversta į anglų, rusų, baltarusių, norvegų, azerų, estų, jidiš ir kitas kalbas. Recenzijos apie R. Vanago knygas spausdintos anglų, rusų, jidiš ir kitomis kalbomis, ypač gausiai – JAV lietuvių leidiniuose.

R. Vanagui suteiktas Anykščių rajono garbės piliečio vardas (2017 m.). Jis apdovanotas Teresės Mikeliūnaitės Anykščių kultūros premija už dokumentinės prozos knygą „Iš vieversių gyvenimo“ (2002 m.). Už tą pačią knygą jis buvo įvertintas ir Lietuvos rašytojų ir žurnalistų sąjungų Juozo Tumo-Vaižganto premija (2003 m.).

R. Vanagas gavo Radviliškio savivaldybės skiriamą pirmąją Jono Marcinkevičiaus premiją už dokumentinės prozos knygą „Žmonės mylėjo žmones“ (2004 m.), jam skirta Anykščių savivaldybės Antano Baranausko literatūrinė premija už dokumentinės prozos knygą „Peslių akademija“ (2011 m.). Už publicistiką jis apdovanotas Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos premija (2013 m.).

Lietuvos Respublikos 100-mečio proga jis apdovanotas Anykščių rajono savivaldybės „Šimtmečio anykštėno“ atminimo ženklu (2018 m.). Anykščių rajono turizmo lyderių rinkimuose jis pelnė Turizmo gilę“ kaip „Anykščių fenomenas“ (2020 m.). Sugiharos fondas „Diplomatai už gyvybę“ apdovanojo R. Vanagą Leonido Donskio premija (2022 m.) už Holokausto tematiką kūryboje.

Už knygą „Skiedrų ganytojas“ jis apdovanotas Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės literatūrine premija (2022 m.).
Rašytojo Rimanto Povilo Vanago jubiliejinis vakaras „75 eilutės“
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai