RENGINIŲ KALENDORIUS

RENGINIŲ KATEGORIJOS
RENGINIŲ ARCHYVAS
RENGINIŲ STATISTIKA

Kvietimas paminėti Šv. Martyno dieną

Anykščių miestas / rajonas
Anykščių miestas / rajonas ▶
Anykščiai, Utenos apskritis, Lietuva
2018 m. lapkričio 12 d. - 17:00
Kaina - €
Renginys vyko prieš 1986 d.
   
Nuotraukų: 0
Nuotraukų nėraNuotraukų nėraNuotraukų nėra
Videoklipų: 0
Videoįrašų nėraVideoįrašų nėraVideoįrašų nėra
Legenda apie Šv. Martyną.  Kartą gyveno kareivis. Jo vardas buvo Martynas.  Jis dėvėjo šalmą, raudoną paltą ir turėjo kardą.  Buvo ruduo. Tamsu ir snigo.  Pūtė stiprus vėjas. Martynas jojo ant savo žirgo. Mieste jis sutiko elgetą. Elgeta buvo sušalęs ir išalkęs. Martynas prijojo prie jo, išsitraukė kardą ir padalijo savo apsiaustą pusiau. Jis atidavė vieną apsiausto dalį elgetai. Elgeta apsidžiaugė ir norėjo padėkoti Martynui, bet Martyno jau nebebuvo šalia. Vėliau Martynas nusiėmė šalmą ir padėjo kardą. Jis nebenorėjo būti kareiviu. Martynas panoro padėti žmonėms ir tarnauti bažnyčiai. Vėliau jis tapo Vyskupu.

Lapkričio 11-ąją švenčiame Šv. Martyno dieną. Visoje Vokietijoje lapkričio 11-ąją, Šv. Martyno dieną, sutemus galima pamatyti vaikų procesijas su žibintais. Prisimenama legenda, kaip Šv. Martynas per šalčius pasidalino apsiaustu su ubagu, ir uždegama Šv. Martyno ugnis. Šiuo veiksmu norima prisiminti Šv. Martyno neštą žinią: „Kas pasidalina su kitu, tas laimi“.

Ši šventė prigyja ir Lietuvoje. Ji švenčiama tada, kai taip trūksta šviesos ir saulės. Ji lyg atskiria rudenį nuo žiemos, atneša šilumos ir saulės į tamsųjį periodą. Šviesa – tai gėrio ir vilties simbolis. Ką gi reiškia šviesa mūsų gyvenime?

Lapkričio 12 dieną (pirmadienį) Anykščių mieste bus minima Šv. Martyno diena.

Programa:

17 val. mokinių su žibintais eisena, vedama Šv. Martyno, pajudės nuo Jono Biliūno gimnazijos Šv. Mato bažnyčios  link.

Pakeliui prisijungs vaikų lopšelių-darželių „Eglutė“ ir „Žilvitis“ vaikučiai, Antano Vienuolio progimnazijos ir Antano Baranausko pagrindinės mokyklos mokiniai, besimokantys vokiečių kalbos.

17.30 val. Šv. Mato bažnyčioje žibintų šviesoje vokiečių ir lietuvių kalbomis pasiklausysime ir kartu pagiedosime šiai šventei skirtų giesmių.

Po to kviesime visus pasišildyti prie Šv. Martyno laužo, kurį sukurs kariai – savanoriai,  pasivaišinti arbata, meduoliais ir pavakaroti.

Maloniai kviečiame vaikus, jų tėvelius, senelius ateiti į šventę,  atsinešti gerą nuotaiką,  žibintų ir tapti šviečiančios eisenos dalyviais.

Organizatoriai: Anykščių savivaldybės administracijos švietimo skyrius, Anykščių Jono Biliūno gimnazija, Anykščių Antano Vienuolio progimnazija, Anykščių Antano Baranausko pagrindinė mokykla.

Rėmėjai: Lietuvos kariuomenės KASP Vyčio apygardos 5- osios rinktinės 505 pėstininkų kuopa, VĮ Anykščių miškų urėdija, Anykščių rajono savivaldybė.
Kvietimas paminėti Šv. Martyno dieną
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai