RENGINIŲ KALENDORIUS

RENGINIŲ KATEGORIJOS
RENGINIŲ ARCHYVAS
RENGINIŲ STATISTIKA

Nacionalinės dramaturgijos festivalis „Pakeleivingi“ (2018) - Valstybinis Šiaulių dramos teatras „Viešbučio šeimininkė“

Anykščių kultūros centras
Anykščių kultūros centras ▶
A. Baranausko a. 2, LT-29132 Anykščiai
2018 m. spalio 20 d. - 18:00
Kaina nuo 10 €
Renginys vyko prieš 1987 d.
   
Nuotraukų: 0
Nuotraukų nėraNuotraukų nėraNuotraukų nėra
Videoklipų: 0
Videoįrašų nėraVideoįrašų nėraVideoįrašų nėra
Nacionalinės dramaturgijos festivalis „Pakeleivingi“ (2018) - Valstybinis Šiaulių dramos teatras „Viešbučio šeimininkė“

2018 m. spalio 11 - 14, 18 - 21 dienomis profesionalių teatrų nacionalinės dramaturgijos festivalis „PakeleivingiAnykščių kultūros centre. PILNA „PAKELEIVINGI“ (2018) PROGRAMA!

Spalio 20 d. (šeštadienį) 18.00 val. - Valstybinis Šiaulių dramos teatrasViešbučio šeimininkė“.

Autorius - Carlo Goldoni
Vertė J. Černiauskienė
Režisierė - Regina Steponavičiūtė
Scenografas - Galius Kličius

Viešbučio šeimininkė arba Mirandolina" (La locandiera), parašyta 1753 metais - bene populiariausia Carlo Goldoni pjesė. Mirandolina - viešbučio šeimininkė, smuklininkė. Jos grožis vyrus traukia, suvilioja. Bet renkasi visada tik ji. O jie kantriai laukia savo valandos...

Carlo Goldoni (1707-1793) - vienas žymiausių visų laikų dramaturgų, kurio kūryba turėjo didelės įtakos Europos teatro raidai. Nuo dvylikos metų C. Goldini mokėsi jėzuitų kolegijoje Perudžoje, vėliau Rimini, iš čia pabėgo su keliaujančiais aktoriais. Pavijoje studijavo teisę, bet 1725 metais buvo pašalintas už sukurtas eiles apie Pavijos merginų bjaurumą. 1731 metais baigė teisės mokslus Paduvoje. 1744-1748 metais dirbo advokatu. C. Goldoni didžiausia kūrybinė sėkmė lydėjo 1748-1753 metais, kai jo dramas vaidino „Teatro Sant‘Angelo“. C. Goldoni čia parašė šedevrus: „Gudrioji našlė“ (La vedova scaltra), „Melagis“ (Il bugiardo) ir savo bene žymiausią kūrinį „Viešbučio šeimininkė“ (La locandiera). Pjesė sukurta 1753 metais. Kūrinio herojė smuklininkė Mirandolina tapo mėgstamu daugelio aktorių vaidmeniu. Gana smarkiai nesutapo C. Goldoni ir tuomet populiaraus dramaturgo Carlo Gozzi nuomonės. C. Gozzi apkaltino C. Goldoni teatrą visuomenės dorovės smukdymu. C. Goldoni atlaikė ne tik C. Gozzi konkurenciją, bet ir toliau kūrė nemarias pjeses, tokias kaip: „Smuikininkai“ (I rusteghi) ir „Smalsios moterys“ (Le donne curiose).

Abiejų tuometinių konkurentų kūryba buvo Valstybinio Šiaulių dramos teatro repertuare. 2006 metais, švenčiant Šiaulių dramos teatro 75-ąjį gimtadienį, C. Gozzi Princesę Turandot" pastatė režisierius Aidas Giniotis (spektaklis neberodomas). 2010 metais, minint teatro 80-ąją jubiliejinį sezoną, C. Goldoni šedevrą „Viešbučio šeimininkė“ į Valstybinio Šiaulių dramos teatro sceną perkėlė režisierė Regina Steponavičiūtė.

Iš viso C. Goldoni parašė 267 pjeses, dauguma jų - komedijos. Prancūzų kalba parašė „Atsiminimus" (Mémoires 1787 metais), teikiančius žinias apie jo gyvento laikmečio teatro istoriją.

PILNA „PAKELEIVINGI“ (2018) PROGRAMA!
Nacionalinės dramaturgijos festivalis „Pakeleivingi“ (2018) - Valstybinis Šiaulių dramos teatras „Viešbučio šeimininkė“
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai