RENGINIŲ KALENDORIUS

RENGINIŲ KATEGORIJOS
RENGINIŲ ARCHYVAS
RENGINIŲ STATISTIKA

Parodos „Gražina Konstancija Remeikaitė. Kostiumas” atidarymas

Anykščių koplyčia / Pasaulio anykštėnų kūrybos centras
Anykščių koplyčia / Pasaulio anykštėnų kūrybos centras ▶
Vilniaus g. 36, LT-29145 Anykščiai
2016 m. gruodžio 15 d. - 17:30
Kaina 0 €
Renginys vyko prieš 2660 d.
   
Nuotraukų: 0
Nuotraukų nėraNuotraukų nėraNuotraukų nėra
Videoklipų: 0
Videoįrašų nėraVideoįrašų nėraVideoįrašų nėra
Baltųjų švenčių ciklas Anykščiuose 2016 m. gruodžio mėn. 15 d. 17:30 val. parodos Gražina Konstancija Remeikaitė. Kostiumas iš Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus rinkinių atidarymas. Parodos kuratorė Vykintė Stundytė, koncertuos Natalija Katilienė (sopranas), Miglė Žaliukaitė (mecosopranas), Eglė Perkumaitė (fortepijonas). Anykščių koplyčioje - Pasaulio anykštėnų kūrybos centre. Renginys nemokamas. Paroda veiks iki 2017 m. vasario 11 d.

Apie autorę ir parodą

Teatro ir kino dailininkė, kostiumų kūrėja Gražina Konstancija Remeikaitė gimė 1934 m. lapkričio 25 d. Josvainių miestelyje, Kėdainių rajone, skulptoriaus Kosto Rameikos šeimoje. Nuo 1946 m. mokėsi Kėdainių 2-ojoje gimnazijoje. 1950 m. įstojo į tuometinę Kauno meno mokyklą. 1954 m. išvyko į Lazdijus, kur vidurinėje mokykloje dėstė piešimą ir braižybą. 1955 – 1961 m. studijavo tapybą Vilniaus Valstybiniame Dailės institute. Nuo 1976 m. dalyvauja parodose. 1978 m. įstojo į dailininkų sąjungą, scenografų sekciją. Nuo 1989 m. – kinematografininkų sąjungos, nuo 2000-ųjų – teatro sąjungos narė. 2011 m. įteikta Lietuvos kultūros ir meno premija.

1962 m. sulaukė pasiūlymo dirbti neseniai įkurtuose Vilniaus modelių namuose, kuriuose iki 1974 m. dirbo dailininke-modeliuotoja. Per šį dvylikos metų laikotarpį dailininkė sukūrė nemažai kolekcijų bei pavienių drabužių ansamblių, dalyvavo kolekcijų pristatymuose ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse, tuometinėse Sovietų sąjungos respublikose. Jos sukurti drabužių modeliai pasirodydavo beveik kiekviename, Vilniaus modelių namų leidžiamo madai skirto žurnalo „Banga“ numeryje.

Dar dirbdama Vilniaus modelių namuose, Gražina K. Remeikaitė pradėjo dirbti teatre bei kine. 1973 m. metais G. K. Remeikaitė debiutavo kaip teatro dailininkė - sukūrė kostiumus Panevėžio dramos teatre statytai Augusto Strindbergo dramai „Mirties šokis“, kurią režisavo Juozas Miltinis, su juo dailininkė pastatė ne vieną spektaklį ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Per beveik keturis dešimtmečius dailininkė sukūrė kostiumus daugiau nei trisdešimčiai teatro pastatymų. G. K. Remeikaitė kūrė kostiumus ne tik draminiams pastatymams, bet ir miuziklams, operetėms: Jeano Anouilho tragedijai „Antigonė“ (1978), Antono Čechovo dramai „Žuvėdra“ (1978), Gustavo Lortzingo operai „Brakonierius“ (1979), Jacqueso Offenbacho operetei „Gražioji Elena“ (1989), Williamo Shakespeareo tragedijai „Makbetas“ (1993), Otto Nikolai komiškai operai „Vindzoro šmaikštuolės“ (1999). Dirbo su režisieriais Irena Bučiene, Dalia Tamulevičiūte, Vlada Mikštaite, Linu Marijum Zaikauskas, Nerijumi Petroku. Dailininkė teatre dirbo iki pat 2001-ųjų.

Gražinos Konstancijos Remeikaites biografija


EKSPOZICIJOS APRAŠYMAS

Ekspozicijoje bus galima pamatyti Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus naujai įsigytus dailininkės kostiumų eskizus - virš penkiasdešimt teatro spektakliams ir kino filmams kurtų darbų, orginalius pirmojo dailininkės spektaklio A. Strindbergo dramos „Mirties šokis“ (rež. J. Miltinis, 1973), kino filmo „Anglų valsas“ (rež. G. Lukšas, 1982) ir kabareto įkvėptos J. Offenbacho operetės „Gražioji Elena“ (rež. L. M. Zaikauskas, 1989) kostiumus.

K. Remeikaitė (g. 1934 m. lapkričio 25 d., Josvainiai, Kėdainių raj.) teatro ir kino dailininkė, kostiumų kūrėja aktyviai dirbusi nuo 1962 iki 2001 metų. Ji viena iš pirmųjų dizainerių 1962-aisiais pradėjusių dirbti Vilniaus modelių namuose ir taip prisidėjusių prie pirmus žingsnius žengiančios lietuviškos mados istorijos. 1973 metais G. K. Remeikaitė debiutavo kaip teatro dailininkė - sukūrė kostiumus Panevėžio dramos teatre pastatytai A. Strindbergo dramai „Mirties šokis“. Šį spektaklį režisavo Juozas Miltinis, su kuriuo dailininkė pastatė ne vieną spektaklį ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Kaip kostiumų kūrėja dailininkė prisidėjo prie profesionalaus lietuviško kino istorijos. Bendradarbiavo su žymiais Lietuvos kino režisieriais - Gyčiu Lukšu, Arūnu Žebriūnu, Algirdu Dausa ir Algimantu Kundeliu.

Gražina Konstancija Remeikaitė sukūrė kostiumų eskizų daugiau nei dvidešimčiai kino filmų ir trisdešimt šešiems teatro pastatymams. Dailininkės kūryba 2011 metais įvertinta Vyriausybės kultūros ir meno premija.

Paroda pirmą kartą pristatyta 2014 metų lapkričio mėnesį Kėdainiuose, buvusioje sinagogoje įsikūrusiame Daugiakultūriame centre. 2015 metais paroda eksponuota Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje, Vilniuje; Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Juozo Miltinio palikimo studijų centre ir Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre.

Parodoje ekponuojami kino filmams ir spektakliams kurti 56 kostiumų eksizai, 6 orginalūs kostiumai ir 8 informaciniai stendai, kuriuose gausiai pateikiame informacijos ir nuotraukų iš kino filmų ir spektaklių (6 tentai 240×240, vienas didelis 240×450 ir biografija ant tento 240×80).
Parodos „Gražina Konstancija Remeikaitė. Kostiumas” atidarymas
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai