RENGINIŲ KALENDORIUS

RENGINIŲ KATEGORIJOS
RENGINIŲ ARCHYVAS
RENGINIŲ STATISTIKA

Žolinės šventė Arklio muziejuje Niūronyse

Arklio muziejus
Arklio muziejus ▶
Niūronių k., LT-29175 Anykščių r.
2016 m. rugpjūčio 15 d. - 10:00
Kaina - €
Renginys vyko prieš 2783 d.
   
Nuotraukų: 0
Nuotraukų nėraNuotraukų nėraNuotraukų nėra
Videoklipų: 0
Videoįrašų nėraVideoįrašų nėraVideoįrašų nėra
Jau tradicija tampa Anykščių krašto gyventojams ir svečiams Žolinės šventinį savaitgalį suvažiuoti į Niūronis. Arklio muziejaus muziejininkai parengė turiningą dviejų dienų šventės programą.

Sekmadienį ir šventinį pirmadienį Niūronyse veiks dvi parodos. Vilniaus Dailės akademijos Kauno fakulteto studentų tapybos pelenero metu sukurti paveikslai ir fotomenininko Aloyzo Janušio fotografijų parodaŽolynėliai“.

Žolinė, pirmiausia žalumos suvešėjimo, derliaus brandos ir žmonių bendruomeniškumo šventė. Javai nupjauti, uogos suriktos. Visas derlius aruoduose, uogienės išvirtos yra kuo su kitais pasidalinti. Liaudies išmintis sako. „Kas per Žolinę neviešės, tas visą gyvenimą nieko neturės“. Tą dieną susirinkdavo giminės, kaimynai, bendraudami pasidalindavo džiaugsmais ir rūpesčiais, gerdami šventinę žolių arbatą ir valgydami naujo derliaus apeiginę duoną dėkodavo žemei už derlių ir žolynų grožį.

Rugpjūčio 15 d. Žolinės šventadienį Arklio muziejaus sodyboje iš naujo derliaus bus kepama duona. Žolininkas Ramūnas Daugelavičius pavaišins šventine arbata ir pasidalins arbatos virimo subtilybėmis. Tautodailininkas Rimas Zinkevičius šventėje dalinsis patirtimi ir droš įvairia tematika padabintus supamus arkliukus.  Kiekvienas galės susikomponuoti puokšte iš vietos žolynų. Šventės dalyviams pagros Anykščių krašto muzikantai, sutartines giedos moterų grupė Abelėla. Klojimo teatrų mėgėjai turės galimybę pamatyti Skiemonių miestelio teatro spektaklįŠeškai“, rež. Gintautas Eimanavičius. Bus demonstruojami kalvystės, keramikos, audimo, juostų pinimo amatai. Šventės dalyviai galės pajodinėti su žirgais ir pasivažinėti žolinių puokštėmis apkaišytais arklių traukiamais vežimais. Vaikai, ir suaugę galės įdomiai ir prasmingai praleisti laiką, o muziejininkai tikisi, kad organizuojama Žolinės šventė padės atgaivinti prigesusias kaimo bendruomeniškumo tradicijas.

Programa:

Nuo 10 val.
Žoliavimo patirtimi dalinsis RAMŪNAS DAUGELAVIČIUS.
Vaikystės arkliukus droš RIMAS ZINKEVIČIUS.
VDA Kauno fakulteto studentų TAPYBOS PARODA.
Aloyzo Janušio fotografijos paroda „ŽOLYNĖLIAI“.
Senieji amatai ir vaikų žaidimų kiemelis.
Puokščių rišimas.

12 val. Sutartinių moko ir gieda ABELĖLA.

14 val. Skiemonių miestelio teatrasŠEŠKAI“ rež. G. Eimanavičius.

15:30 val. Kaliausių rišimo konkursas.

16 val. Muzikuoja ANYKŠČIŲ BERNAI.
Žolinės šventė Arklio muziejuje Niūronyse
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai