RENGINIŲ KALENDORIUS

RENGINIŲ KATEGORIJOS
RENGINIŲ ARCHYVAS
RENGINIŲ STATISTIKA

Dokumetinio filmo „Sutarmenko" premjera

Anykščių menų inkubatorius / Menų studija
Anykščių menų inkubatorius / Menų studija ▶
J. Biliūno g. 53, LT-29110 Anykščiai
2016 m. balandžio 30 d. - 18:00
Kaina 0 €
Renginys vyko prieš 2916 d.
   
Nuotraukų: 0
Nuotraukų nėraNuotraukų nėraNuotraukų nėra
Videoklipų: 0
Videoįrašų nėraVideoįrašų nėraVideoįrašų nėra
Anykščių menų inkubatoriuje bus demonstruojamas unikalus dokumentinis filmas pasakojantis apie dviejų į  UNESCO  pasaulio paveldo sąrašą įtrauktų muzikinių reiškinių neįtikėtiną jungtį. Lietuviškos sutartinės ir ispaniškas flamenkas susijungė iš Anykščių krašto kilusios režisierės Brigitos Bublytės sukurtame  spektaklyje “Flamenko ir sutartinių jungtuvės”, kuris buvo parodytas ir Anykščiuose.

Dokumentinio filmo premjera įvyks balandžio 30 d. 18 val. Renginys nemokamas.

Sutarmenko

Tai Armo Rudaičio dokumentinis filmas apie Brigitos Bublytės sukurtą  spektaklį “Flamenko ir sutartinių jungtuvės”. Filmas per autorės prizmę pasakoja apie tai, kaip krizė gali tapti atspirties tašku naujiems atradimams, pažinimui, kūrybai, tobulėjimui ir savojo identiteto suvokimui. Spektaklis sukurtas migruojant tarp Lietuvos ir Ispanijos pietų, Andalūzijos, kur flamenko meno pažinimas atvėrė būtinybę  sugrįžti prie savųjų ištakų. Taip autorė iš naujo atrado sutartines, o kūrybinė komunikacija atvėrė abiejų kultūrų paslėptą grožį.  Filme pamatysite visą spektaklio kūrybinę grupę ir tai, kaip Ispanijoje gyvuoja flamenkas bei kaip sutartinės puoselėjamos Lietuvoje, kaip iš kūrybinio proceso, sujungiančio skirtingas šalis, kultūras, tradicijas, kartas gimsta žymiai daugiau nei vien tik spektaklis.

Dokumetinio filmo „Sutarmenko" premjera
Sutartinės ir flamenko tais pačiais, 2008 metais, buvo įrašytos į UNESCO  pasaulio paveldo sąrašą.

Sutartinės - ypač svarbus mūsų kultūros reiškinys, lietuviškojo identiteto branduolys, atskleidžiantis magišką monotonijos galią ir gebėjimą išlikti, išbūti bet kokiomis sąlygomis. Sutartinių muzikinio mąstymo sistema rodo jų archajiškumą. Anot knygų apie sutartines autorės, prof. D. Vyčinienės, jų ilgaamžiškumą rodo ne tik nepaprastai didelė atlikimo būdų įvairovė, bet ir plati estetinio vertinimo skalė: nuo sutartinių prilyginimo staugimui vilkų balsais iki žavėjimosi jų demoniška jėga, motorikos tikslumu, bei skambesiu, artimu poetiškiausio paukščio - gulbės - „tūtavimui“ …

Flamenkas yra Ispanijos pietinės dalies, Andalūzijos kultūros šerdis, jungianti dainavimą, šokį ir skambinimą gitara. Romų, krikščionių, arabų, sefardų, afrikiečių, Pietų Amerikos, vietinių ispanų senųjų kultūrų natūrali tarpusavio kaita sukūrė flamenko meną. Nors flamenkas yra kultūrinio proceso ir daugelio tautų kultūrinės meninės raiškos mišinys, jis turi savo autentiškus bruožus. Flamenke esantis istorinis kodas sukuria pagrindą bet kuriai kitai tautai jame surasti dalelytę savęs. Jis augo, vystėsi ir plito geležinkelių, upių ir sausumos keliais, kurie jungė senuosius pietų Ispanijos miestus.Tai dinamiškos miesto kultūros atspindys. Flamenko melodijomis skamba ne tik nežinomų autorių, bet ir Ispanijos poetų Federiko Garsia Lorkos, Augusto Ferano, Manuelio Mačado ir kt. eilės.
Dokumetinio filmo „Sutarmenko" premjera
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai