ANYKŠČIŲ KULTŪROS DIENORAŠTIS

Norint kažką parašyti, reikia ir nepamiegoti... - (2018 04 09)

   
Dalia Savickaitė
Dalia Savickaitė
Skačkauskienė Judita
Bene pirmą tokį šiltą pavasario vakarą į Anykščių L. ir S. Didžiulių viešąją biblioteką atvyko gražus svečių būrys iš Lietuvos paribio (Rytų Aukštaitija) pasidalinti su anykštėnais savo kūrybinės veiklos vaisiais, kultūros gyvenimo aktualijomis.

Pagrindinis renginio tikslas buvo pristatyti žurnalistės, kultūrininkės, bibliotekininkės, aktyvios kūrybingos asmenybės Dalios Savickaitės knygas „Rytų Aukštaitijos keliuose sutiktieji“ ir „Ignalinos miškų urėdija – krašto turtų sergėtoja“. Knygų autorė – pajūrio krašto dukra, gimusi priešingoje Lietuvos pusėje, jau per trisdešimt metų gyvena Rytų Lietuvoje. Pamilusi šį kraštą ir jo žmones, Dalia žavisi jų kasdieniais darbais, kuriant grožį aplinkoje, nepasimetant kasdienybės rutinoje, nelaukiant, kad už tai pagirtų. O juk žmogui reikia kito žmogaus reakcijos į jo gyvenimą, kad jis suvoktų save esant. „ Apie daugumą mano knygoje pristatomų žmonių nerašys istorijos vadovėliai, bet per juos keitėsi gyvenimas, jie neleidžia kerpėti vadovams, siūlo neįprastus darbus, daro daug daugiau nei reikalauja pareigybinė instrukcija“,– sakė Dalia. Ji aprašė per aštuoniasdešimt to krašto šviesuolių, bet mums, anykštėnams, mieliausia, kad net keturi knygos herojai yra susiję su Anykščiais: kunigas Marijonas Savickas nuo Traupio apylinkių, vicemeras Sigutis Obelevičius, gamtininkas Bronius Šablevičius ir mūsų gražioji, talentingoji Šviesaus atminimo šeima Vytelis ir Galina Germanavičiai.

test
Knygų autorė Dalia Savickaitė ir kunigas Marijonas Savickas

Knygų autorė atvyko su palaikymo komanda, savo knygos herojais anykštėnai. Kun. M. Savickas labai gražiai kalbėjo apie Dalią, sakydamas, kad ji rašo ne apie įžymius žmones, o apie gėrio pergalę prieš blogį. Humoro jausmo nestokojantis klebonas prajuokino auditoriją, pasakodamas apie sudegusios Ceikinių bažnyčios atstatymo darbus, kai be valdžios malonės rado ir lėšų, ir darbininkų, prikėlė bažnyčią naujam gyvenimui, o už tai kunigui grėsė 300 Lt bauda arba metai kalėjimo. Kunigas prisipažino, kad baudos mokėti nesutikęs ir buvo pasiruošęs kalėti, bet viskas baigėsi taikiai ir šiandien klebonas jau Mielagėnų parapijiečius džiugina savo tarnavimu jiems, o ceikiniškiai turi naują gražią bažnyčią. Klebonas visus pakvietė aplankyti Mielagėnų (Ignalinos raj. bažnyčią, pažadėjo paskambinti varpais kiekvienam atvykusiam, o išvažiuojančius peržegnos ir palaimins.

test
Zita Mackevičienė

Renginyje dalyvavo ir Aukštaitijos regiono etninės kultūros globos tarybos pirmininkė Zita Mackevičienė, kuri susirinkusiems bibliotekos salėje pasakojo, kaip D. Savickaitė rūpinasi krašto identiteto išlaikymu, į krašto kultūros aruodą įdėjo derlių ateitiems kartoms, visa, kas rasta, sulesiota po trupinį jau suguldyta į atminties lobyną. Pasak Z. Mackevičienės ,tai labai svarbu, nes gyvi būsim tol, kol turėsim savo kultūrą.

Kartu atvykusi Ignalinos literatų klubo „Lelija“ įkūrimo iniciatorė Rima Skunčikienė džiaugėsi, kad neartus klubo publicistikos dirvonus D. Savickaitė apsėjo baltais dobilais. Palinkėjo Daliai stiprios sveikatos ir, pagaliau, išsimiegoti , o knygų autorė prisipažino, kad norint kažką parašyti, reikia ir bemiegių naktų.

test
Bronius Šablevičius

Vienas iš knygos herojų, gamtininkas B. Šablevičius, kalbėdamas apie Dalios išleistas knygas, pasidžiaugė, kad jose nėra sausi faktai, knygose žmonių gyvenimo aprašymai apvilkti kūrybiškai gražiu rūbu... Renginio metu B. Šablevičius VB Krašto dokumentų ir kraštotyros skyriui padovanojo savo mokslinį darbą „Erelio žuvininko veisimasis, ekologija, elgsena ir apsaugos Lietuvoje strategija“, už kurį jam buvo suteiktas Gamtos mokslų daktaro laipsnis.

Gražiai ir jautriai prisimindamas šviesaus atminimo Vytelį ir Galiną Germanavičius, jų pastatytus spektaklius ir gastroles po visą Lietuvą kalbėjo viešintiškis kraštotyrininkas, 20 metų vaidinęs Viešintų klojimo teatre, Algimantas Bekenis.

test
Renginio svečiai

Dar viena svarbi žurnalistės D. Savickaitės veikla – tai rubrika „Protakos“ regiono periodiniame leidinyje„ Utenos apskrities žinios“. Savo mintimis apie D. Savickaitės projektą „Protakos“ ir šio darbo svarbą dalinosi VB Krašto dokumentų ir kraštotyros skyriaus vedėja Audronė Berezauskienė. Ji atkreipė visų dėmesį, kad būtent šiame laikraščio priede skaitytai sužino apie kraštotyros veiklos aktualijas, kultūrinio gyvenimo įvykius. Pasak Audronės, jai nepaprastai buvo įdomu skaityti apie kultūrinio gyvenimo naujienas, įvykius kaimyniniuose rajonuose. Dalia, bene pirmoji iš žurnalistų, taip išsamiai ir nuoširdžiai pristatė Irenos Seliukaitės, dar vadinamos „kraštotyrininkų Motinėle“, gyvenimą ir veiklą, iš D. Savickaitės straipsnių sužinota apie kolegių A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos Laimos Lapinienės ir direktorei Vidos Garunkštytės apdovanojimus bei kitas bibliotekininkų naujienas Utenos regione. Tai labai svarbu, nes respublikos žiniasklaida mažai rašo apie kilnius dalykus, beveik nesidomi bibliotekininkais.

test
Renginio akimirka

Viešnia pristatydama antrąją savo knygą apie Ignalinos miškų urėdiją, sakė, kad ji – „skausmo kūdikis, gimęs per pusantro mėnesio, nes, kilus urėdijų naikinimo vajui, tai bus paskutinis leidinys Lietuvoje, kuriame paminėtas žodis urėdija“. Autorei buvo malonu sutikti ir šios knygos herojų, miškininką Kęstutį Bilboką, kuriam teko dirbo Ignalinos miškų urėdijoje ir buvo Dalios kaimynas. Renginio metu gitara grojo ir dainavo Valentina Sinkevič – vargonininkė, įvairių dainų konkursų laureatė, mokanti vaikus kankliuoti ir skambinti gitara, vadovaujanti ir suaugusiųjų ansambliui „Vėtrungė“.

test
Valentina Sinkevič

Susitikimo pabaigoje knygų autorė ragino rašyti apie jaunimą, nes šis nori skaityti tik apie save ir kvietė visus apsidairyti, gal rasis daugiau tokių šviesulių , kuriuos reikia pagerbti ir aprašyti – jei ne į knygas, tai nors į laikraščius. Visą renginį nufilmavo ir pasakojo apie darbą su Dalia, rengiant knygą apie Ignalinos miškų urėdiją, fotomenininkas Eugenijus Ostašenkovas.

Anykštėnai, atėję į renginį, sakė ačiū už malonias akimirkas, o svečiai buvo nustebę, kad tiek daug žmonių atėjo jų pasiklausyti, širdingai dėkojo už šiltą priėmimą.

test
Juozapas Kardelis

test
Renginio akimirka

test
Dalia Savickaitė fotografuojasi su renginio svečiais

test
Palinkėjimai

test
Nuotraukų autorius: Eugenijus Ostašenkovas
Kiti autoriaus straipsniai Kryptis 
 Autorius: Skačkauskienė Judita
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai