ANYKŠČIŲ KULTŪROS DIENORAŠTIS

„Purpuriniame vakare“ koncertuosiantis Denis Mc Laughlinas: muzika sugriauna kalbos barjerą - (2017 08 08)

   
D. McLaughlin, P. Nygaard
D. McLaughlin, P. Nygaard
VšĮ „Bardai LT“
Ištikimiausiems festivalio „Purpurinis vakaras“ klausytojams Danijoje gyvenantis airis Denis Mc Laughlinas pažįstamas. Ne kartą koncertavęs Lietuvoje jis daugelį žavi emocingais tradicinio airiško folkloro ritmais. Šį rugpjūtį, Anykščiuose, ritmo bus keturgubai daugiau: Denis Mc Laughlinas į festivalį atvyksta su devintame dešimtmetyje Šiaurės Airijoje įkurta savo grupe „Thundering down“.

Specialiai 15min jis pasakoja apie grupę, save, muziką ir ryšius su Lietuva.

Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/kultura/naujiena/muzika/purpuriniame-vakare-koncertuosiantis-denis-mc-laughlin-muzika-sugriauna-kalbos-barjera-284-831586
Specialiai 15min jis pasakoja apie grupę, save, muziką ir ryšius su Lietuva.
Specialiai 15min jis pasakoja apie grupę, save, muziką ir ryšius su Lietuva.

Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/kultura/naujiena/muzika/purpuriniame-vakare-koncertuosiantis-denis-mc-laughlin-muzika-sugriauna-kalbos-barjera-284-831586

Broliai iš užtvindytos gatvės

„Mc Laughlinų šeimoje buvome 5 broliai ir 2 seserys. Muzika mūsų namuose suskambo prieš daugelį metų, kai brolis Johnas, dabartinis grupės bosistas, namo parsinešė gitarą. Šiandien visi broliai grojome gitaromis“, – pasakoja Denis.

Brolių trijulė – Johnas, Eamonas ir Denis – širdžiai artimiausios muzikos paieškas pradėjo nuo sunkiojo roko, paskui atėjo laikas kantri ir pop muzikai baruose. Bosinę gitarą pakeitęs klasikine, Denis pradėjo solo karjerą, į jo repertuarą ėmė brautis airiška tradicinė muzika.

„Pradėjau eksperimentuoti su skirtingais instrumentais – bandža ir mandolina. Kai 1981-aisiais prisijungė Johnas ir Eamonas, įkūrėme grupę „Thundering down, – prisimena Denis ir paaiškina grupės pavadinimą. Jis kilęs nuo Šiaurės Airijos Derio miestelio gatvės, kurioje broliai užaugo, neoficialaus pavadinimo. – Tai buvo akligatvis su kalva jo gale. Po smarkaus lietaus, vanduo nuo kalvos sugarmėdavo į mūsų gatvę ir ją užtvindydavo“.

Garmantis žemyn – štai ką lietuviškai reiškia grupės pavadinimas.

Ankstyvaisiais savo gyvavimo metais grupė airišką muziką skleidė Londone, gastroliavo Kanadoje.

„1984 metais su grupe išvykome į Daniją. Po poros metų sugrįžau ten ir iki šiol gyvenu – jau 31-rius metus“, – skaičiuoja Denis ir džiaugiasi, kad broliai kasmet, liepos pradžioje, trims savaitėms atvyksta į Daniją, kur visi kartu koncertuoja vietiniuose festivaliuose.

test

Nuo sunkiosios muzikos – prie tradicinio folkloro

Daugybę metų „Thundering down“ nariai yra ištikimi airiškai folkloro muzikai, pagardintai stipriais ritmais, ataidinčiais iš sunkiojo metalo žanre praleistų dienų. „Mūsų dainos – daugiausiai airių dainos apie meilę, kuriose nestinga ir tragedijos, ir humoro elementų. Tai realaus gyvenimo įvykiai bei istorijos. Taip pat ir karų, sukilimų, laisvės dainos, įtraukiančios į Airijos istorijos gilumas bei humoristinės dainos ir baladės, kai kurios net tinkančios užstalei,“ – pasakoja grupės lyderis Denis Mc Laughlinas.

Gitara, mandolina, bandža, airišku buzukiu, bodhranu bei kauliniais muzikos instrumentais scenoje žongliruojantis Denis nekantrauja „Purpurinio vakaro“ publikai pristatyti ir savo ištikimiausius bendražygius: „Grojimas su didesne grupe suteikia muzikai daugiau spalvų, daugiau harmonijos. Trijų brolių buvimas grupėje – tai mistinis muzikos kokteilis, papildoma sielos dimensija. Bosistas Johnas ir gitaristas Eamonas ne tik groja, bet ir atlieka vokalo partijas“.

Tvirtą trijų Mc Laughlinų kompaniją papildo ir smuikininkė iš Danijos Pia Nygaard. „Su Pia esame pažįstami apie 10 metų – tai ypatingo žavesio ir ne ką mažiau talento turinti smuikininkė su nuostabia širdimi“, – komplimentų scenos partnerei negaili Denis.

test

Airiški ritmai – lietuviškai publikai

Kokie keliai airį muzikantą atvedė į Lietuvą?

„2005 metais festivalio „Purpurinis vakaras“ viena iš organizatorių Alina Semionova apsilankė festivalyje, kuriame kasmet su broliais grojame. Susipažinome, Alina pakvietė atvykti į Lietuvą. Tų pačių metų rudenį debiutavau Vilniuje vykusiame tarptautiniame dainuojamosios poezijos festivalyje „Tai – aš”. Nuo tada daug kartų lankiausi jūsų šalyje“, – į prisiminimus leidžiasi Denis, pridurdamas, kad Lietuva turi kuo žavėti svečius.

„Tragiška jūsų istorija primena gimtosios šalies praeitį: priespaudą, nepriteklius, sukilimus, – sako, – tačiau nepaisant to, pastebiu, kad esate svetingi ir draugiški“.

„Thundering down“ festivalyje pasirodys net du vakarus – rugpjūčio 17 dieną Anykščių centre, Vyskupo skvere ir rugpjūčio 18 dieną didžiajame festivalio atidarymo koncerte Dainuvos slėnyje.

„Purpurinis vakaras” – nepaprasta patirtis mums kaip muzikantams. Esame koncertavę šiame festivalyje dviese su Pia Nygaard, tad puikiai žinome, kad auditorija čia itin šilta. Bendravimas su lietuviška publika – nelengva užduotis, pirmiausia dėl kalbos barjero. Bet jaučiu, kad muzika tuos barjerus nugali ir pasiekia klausytojų širdis. Kartais muzika atrodo tarsi kasdienio gyvenimo rutina, bet kartu ji – gydanti jėga, galimybė nuolat išlikti kūrybiškam. Muzika yra mano dalis, o kiekvienas naujas koncertas – tai unikalipatirtis. Nepaisant to, kad scenoje esu jau 45 metus“, – tikina grupės lyderis Denis Mc Laughlinas.

Autorius: Emilija Karoblytė

Publikuota
www.15min.lt

Su festivalio „Purpurinis vakaras“ programa galite susipažinti paspaudę čia.
Kiti autoriaus straipsniai Kryptis 
 Autorius: VšĮ „Bardai LT“
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai