ANYKŠČIŲ KULTŪROS DIENORAŠTIS

Keliaujanti kraštotyrininko Tautvilio Užos fotografijų paroda - (2017 06 15)

   
Tautvilis Uža
Tautvilis Uža
Berezauskienė Audronė
Prieš devynerius metus išleidęs pirmąją savo fotografijų knygą „Viešintiškių pražydinta žemė“ (2008 m.) Anykščių Teresės Mikeliūnaitės kultūros premijos ir Petkevičaitės–Bitės medalio „Tarnaukite Lietuvai“ laureatas, kraštotyrininkas, fotografas Tautvilis Uža dabar keliauja po Anykščių rajono bibliotekas ne tik susitikti su savo jau keturių kraštotyros knygų skaitytojais, bet ir pristatydamas fotografijų parodą „Gimtinė širdyje, fotografijose ir knygose...“.

Meninėse nuotraukose užfiksuoti gimtojo Viešintų (Anykščių r.) krašto vaizdai, įamžintos nepakartojamos gyvosios gamtos vyksmo akimirkos bei lietuviškų augalų grožis. Praėjusiais 2016 metais nuo spalio 8 d. iki lapkričio 12 d. autoriaus nuotraukos buvo eksponuojamos Svėdasų miestelio bibliotekoje, o šiais – 2017 metais – paroda jau spėjo pabuvoti Kavarsko, Kurklių, Staškūniškio ir Burbiškio bibliotekose.  

Nors praėjusių metų spalio 8 d. Svėdasų bibliotekos  renginyje „Rudens taku į fotografijos, poezijos ir muzikos pasaulį“, kur buvo pristatyta viešintiškio paroda,  pats autorius dėl rimtos priežasties dalyvauti negalėjo, Svėdasų krašto žmonės džiaugėsi, kad vakaro metu juos supanti T. Užos fotografijų paroda priminė pačius giliausius jausmus gimtinei. Kaip rašytojas Juozas Tumas-Vaižgantas ieškojo „deimančiukų“ – puikių paprastų Lietuvos kaimo žmonių – ir juos įamžino savo kūryboje, taip T. Uža užsimojo jų rasti tarp viešintiškių.  Pasak Svėdasų bibliotekos darbuotojos Astos Medinienės,  rudeniška, žvarbi popietė tapo šilta ir jauki, o pilnutėlė meno galerija parodė, kad svėdasiškiai  neabejingi fotografijos menui, poezijai ir muzikai.

test
Renginio Svėdasų bibliotekoje akimirkos, 2016, spalio 8 d. (Nuotr. iš Svėdasų bibliotekos fotoarchyvo)

test
Knygų autorius ir sudarytojas T. Uža Kavarsko bibliotekoje 2017, sausio 25 d. (Nuotrauka iš Kavarsko bibliotekos fotoarchyvo)

2017 metais nuo sausio 28 iki vasario 28 dienos kraštiečio T. Užos nuotraukomis džiaugėsi Kavarsko miestelio bibliotekos lankytojai. Vasario 25-osios dienos popietę bibliotekoje vyko susitikimas su parodos autoriumi. Svečias susirinkusiems į renginį kavarskiečiams pristatė savo knygas, papasakojo apie pomėgį fotografuoti, pakomentavo bibliotekoje eksponuotas savo nuotraukas. Kalbėdamas apie save kraštotyrininkas prisipažino, kad visa jo veikla kilo iš meilės gimtajam kraštui, gimtosioms vietoms. „Žmogus gimęs meilei, laimei, kūrybai. Šios savybės leidžia sukurti puikius šedevrus, mielus akiai ir širdžiai dalykus. Daugiausia įkvėpimo vaizduotei ir grožio pajautai duoda gimtoji žemė, jos peizažai ir meilė savosioms sodyboms, kuriose žmonės auga, bręsta, kuria Meilės erdvę savo vaikams“. – kalbėjo T. Uža.  Susitikimo metu kraštotyrininkas savo paties surengtoje viktorinoje patikrino renginio dalyvių žinias apie Viešintas. Laimėtojui parodos autorius įteikė prizą. Per mėnesį T. Užos parodą Kavarsko bibliotekoje aplankė daugiau kaip 100 lankytojų.

Ne mažesnio dėmesio T. Užos eksponuojama paroda sulaukė Kurklių (nuo kovo 26 iki balandžio 26 d.) ir Staškūniškio (nuo balandžio 27 iki gegužės 27 d.) bibliotekose. Susitikimuose su parodos lankytojais bei knygų skaitytojais, kraštotyrininkas nepagailėjo gražių, nuoširdžių ir šiltų žodžių  savo gimtojo krašto talentingiesiems žmonėms, džiaugėsi bibliotekininkų ir skaitytojų dėmesiu jo fotografijoms ir knygoms.  T. Uža visoms bibliotekoms, kuriose buvo eksponuojamos jo fotografijos, padovanojo po tris savo knygas: „Iš širdies  – viešintiškiai“ (2010 m.) , „Talentingieji viešintiškiai“ (2012 m.), „Viešintų mokykla lyg vakar palikta“ (2014 m.). Kraštotyrininkas prisipažino, kad pirmosios savo knygos „Viešintiškių pražydinta žemė“ (2008 m.)  padovanoti nebegali, nes visi jos egzemplioriai jau iškeliavo pas skaitytojus.

Norime pasidžiaugti, kad netrukus autorius skaitytojus pradžiugins penktąja savo kraštotyros knyga, kuri irgi skirta Viešintų kraštui garsinti. Reikia pastebėti, kad ne tiek jau daug yra knygų autorių, kurie savo lėšomis leidžia knygas ir jas dovanoja.  Kiek  mums yra žinoma, daugelis rašančiųjų ieško rėmėjų, o pardavinėdami išleistas knygas bando padengti leidimo išlaidas. T. Uža yra tikras savo krašto patriotas, atsidavęs kraštotyros veiklai, jis knygas apie Viešintas ir talentingus viešintiškius leidžia savo lėšomis. Su  paroda keliaudamas po Anykščių krašto bibliotekas, kraštotyrininkas dovanoja skaitytojams savo knygas ir nuoširdžias, draugiškas bendravimo akimirkas. Kiekvienas renginių dalyvis iš susitikimo su aktyviuoju Anykščių krašto kraštotyrininku išsineša gerą nuotaiką, puikius įspūdžius ir išeina praturtėjęs žiniomis apie Viešintas.

test

test
T. Užos paroda Burbiškio bibliotekos menų centre, 2017 m. birželis. (Nuotr. Fortūnos Rukšienės)

Šių metų birželio mėnesį T. Užos fotografijų paroda veikia Burbiškio bibliotekos menų centre.

Priminsime, kad pirmą kartą T. Užos fotografijų paroda „Gimtinė širdyje, fotografijose ir knygose...“ buvo eksponuojama 2016 m. kovo mėnesį Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešosios bibliotekos salėje. Balandžio 1-ąją dieną parodos uždarymo metu autorius susirinkusiems anykštėnams pasakojo apie tai, kaip ir kodėl ėmė fotografuoti. Fotografas stabtelėdamas prie kiekvienos nuotraukos pasidalino savo potyriais bei tuo metu išgyventomis emocijomis, papasakojo, kodėl būtent tas, o ne kitas kadras pateko į jo fotoobjektyvą.

test
T. Uža Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos salėje prie savo parodos, 2016 m. balandžio 1 d. (Nuotr. Skaivės Meškauskienės)

Sunku net įsivaizduoti, kiek triūso, kiek energijos ir pasišventimo autorius įdeda į  kraštotyros knygų parengimą, tačiau galime patikinti, kad jos visos yra puiki  dovana ir skaitytojams, ir tiems, kurie gimė, augo ir vienaip ar kitaip įmynė pėdą Viešintų žemėje bei yra tose knygose įamžinti. Nors jau nemažai laiko kraštietis gyvena Panevėžyje,  toli nuo gimtųjų Viešintų, bet šis miestelis, jį supantys kaimai iki šiol jam artimi ir brangūs. Mintimis ir savo darbais kraštotyrininkas visada suaugęs su Viešintų žeme, gimtasis kraštas  įamžintas ir  jo nuotraukose, ir jo knygose.
Kiti autoriaus straipsniai Kryptis 
 Autorius: Berezauskienė Audronė
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai