ANYKŠČIŲ KULTŪROS DIENORAŠTIS

Festivalis „Nepatogus kinas” atvyksta į Anykščius - (2016 10 26)

   
Nepatogus kinas
Nepatogus kinas
Spalio 27 - 29 dienomis Anykščių meno inkubatoriuje vyks dešimtasis dokumentinio kino festivalis „Nepatogus kinas”. Šiųmetinėje žmogaus teisių kino festivalio programoje pristatoma ryškiausia praėjusių metų dokumentika. Visame pasaulyje kino kritikų ir žiūrovų pripažintais dokumentiniais filmais festivalis siekia aktualizuoti tai, kas tolima ir neretai – nesuprantama, kartu oponuojant politikų ir žiniasklaidos kuriamiems stereotipams bei socialiniuose tinkluose skleidžiamai neapykantos kultūrai.

„Šių metų festivalio komunikacijoje atsisakėme šūkių ar paaiškinimų, nusprendėme kalbėti vaizdu. Visas festivalio įvaizdis šiemet kuriamas siekiant paskatinti žiūrovus įsijausti į kitų žmonių likimus. Juk niekada nežinome, ar mes patys kada nors netapsime pabėgėliais, ar mums nereikės kitų palaikymo ir supratimo.“ – teigia festivalio direktorius Gediminas Andriukaitis.

Festivalio „Nepatogus kinas“ programoje Anykščiuose bus pristatyti įvairias žmogaus teisių temas aktualizuojantys dokumentiniai filmai. Pirmą festivalio dieną bus parodytas su garsiausiais JAV režisieriais dirubusios operatorės Kirsten Johnson filmas „Žmogus su kamera“, apjungiantis daugiau nei per trisdešimt metų nufilmuotos medžiagos. Spalio 28 d. bus rodomas Krzysztof Kopczyński filmas „Dibukas: pasakojimas apie klajojančias dvasias“ pasakojantis apie įtampas, kylančias tarp Ukrainos nacionalistų ir žydų, skausmingą istorinę patirtį bei bandymus ieškoti kultūrinių tiltų.  Paskutinę festivalio dieną Anykščių žiūrovai galės pamatyti filmą „Gylis 2“. 1999 m. NATO bombarduojant Jugoslaviją, 53 negyvus kūnus vežęs sunkvežimis nuskendo Dunojuje, šalia Rumunijos sienos. Jokie tyrimai nebuvo atlikti. Kiek anksčiau Kosove serbų policija Suva Rekos miestelyje varė kaimo gyventojus į atokiose vietose iškastus masinius kapus. Šie kraupūs tarpusavyje susiję ir preciziškai suplanuoti įvykiai buvo organizuojami valstybiniu lygiu ir nukreipti prieš žmones.

test

Paskutinio seanso Anykščiuose metu bus pristatytas vienas iš specialios programos „Tokie kaip visi“ filmas „Casa blanca“. Šioje specialioje programoje „Nepatogus kinas“ nusprendė sutelkti dėmesį į žmogaus kitoniškumą. Tačiau šios programos filmai į žmonių skirtybes žvelgia iš bene labiausiai Lietuvos visuomenėje stigmatizuotos – psichikos sveikatos – perspektyvos. Stereotipinis požiūris, neišmanymas ir iš sovietinių laikų atklystanti psichikos sveikatos klausimų baimė labai dažnai yra būtent tai, kuo remdamiesi mes skirstome žmones į nenormalius ir tokius kaip visi.

Socialines temas visame pasaulyje analizuojančius filmus pristatantis festivalis „Nepatogus kinas“ šiais metais  visoje Lietuvoje tęsis iki lapkričio 8 dienos. Festivalyje – daugiau nei penkiasdešimt tarptautiniais apdovanojimais įvertintų filmų, kuriuos lydės pokalbiai su režisieriais iš užsienio, kurių šių metų festivalyje - daugiau, kaip dvidešimt. Didžiausią Baltijos šalyse dokumentinio kino renginį papildys diskusijos po seansų, kino edukacijos seminaras bei daug kitų žmogaus teisių temai skirtų renginių. Renginio organizatoriai primena, kad tradiciškai bilieto kainą į visus kino seansus nuspręsti gali pats žiūrovas, o mėgstantys laisvalaikį organizuoti iš anksto, bilietus gali įsigyti Tiketos internetinėje bilietų pardavimo sistemoje. Dešimtasis „Nepatogus kinas“ vyks Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolė, Rokiškyje ir Tauragėje.

Daugiau informacijos rasite festivalio tinklalapyje nepatoguskinas.lt

Festivalio programa:

Spalio 27 d. (ketvirtadienis)

18.00 ŽMOGUS SU KAMERA (rež. Kirsten Johnson)

Spalio 28 d. (penktadienis)

18.00 DIBUKAS: PASAKOJIMAS APIE KLAJOJANČIAS DVASIAS (rež. Krzystof Kopczynski)

Spalio 29d. (šeštadienis)

16.00 GYLIS DU (rež. Ognjen Glavonić)
18:00 CASA BLANCA (rež. Aleksandra Maciuszek)
NAUJAUSI KOMENTARAI / APŽVALGOS
KOMENTARŲ NĖRA
Rašyti komentarus ir apžvalgas gali tik registruoti vartotojai!
Interneto svetainė „Anykščiai - Kultūros miestas“ (https://www.kulturos-miestas.lt) - Anykščių miesto ir krašto kultūros naujienų, renginių, audiovizualinių resursų bei turizmo informacijos katalogas. Daugiau informacijos >>

Mūsų draugai: EssentHouse, Reklamos archyvai